Mi teszi filmessé az esküvői filmet?

4798

Most, hogy elkezdtétek az esküvőt szervezni biztos vagyok benne, hogy rengeteg blogot olvastok, és sok-sok olyan dolog jött szembe amiről talán eddig nem is hallottatok!
– mi a különbség vőfély és ceremóniamester között,
– egyre felkapottabb a DJ a zenekar helyett,
és biztos vagyok benne, hogy szembe jött már az esküvői film vagy cinematográfia szó is az esküvői videó helyett!

De mi is az az esküvői film? Miért jobb? Mitől több vagy miért szebb mint az esküvői videó?
Mi is az esküvői film titka? Hogy egy történetet mesél el… méghozzá a Ti történeteteket!! 🙂
Mitől lesz filmes?Természetesen rengeteg összetevője van, de a két legfontosabb: az esküvő folyamán elhangzó, rólatok szóló szövegrészek és a kreatív (vagy régi nevén a beállított fotózás)! 

Kezdjük a szöveges résszel! A film, az esküvői videóval ellentétben egy történetet hivatott elmesélni, melyre a legjobb “eszköz”, az anyakönyvvezető, az atya és vacsora előtt a hozzátok legközelebb álló személyek beszéde.
Mielőtt felkérnétek az anyakönyvvezetőt és/vagy az atyát, üljetek le vele, ismerjétek meg jobban, kérjétek meg, hogy szabja személyesre a szöveget. Ha úgy érzitek, hogy nincs meg közöttetek az összhang, akkor nyugodtan keressetek tovább – sok templomban megengedik, hogy más pap/atya/lelkész eskessen, illetve anyakönyvvezető helyett választhattok szertartásvezetőt, akiknél a legtöbb esetben szem nem marad szárazon. 🙂 Az esküvők kulcspontja a szertartás(ok), így azt tanácsolom, hogy olyan személyt válasszatok ki erre a feladatra, aki igazán emlékezetessé teszi számotokra azt.

(Személyes kedvenceim, bár ez itt nem a reklám helye: Simai Mariann, Kovács Andrea Krisztina, Paulik Éva, Pál Feri atya)

Egy fontos dolog: a szertartások alatt, ha szól a zene, akkor sajnos nem tudjuk bevágni a filmbe – ezekből a részekből mindig csak egy gondolatot emelünk ki, de ha az alatta szóló zene épp a közepénél tart, akkor ez nem megoldható, főképp mert a filmnek van egy saját zenei környezete, és a két zene egymáson nagyon zavaró.
(Szerencsére az eskütételeknél az esetek többségében nincs zene, de érdemes tudni, hogy a református szertartásoknál pont az eskütétel alatt játszik az orgonista – ami engem személy szerint még ott a helyszínen is zavar, mert nem hallom mit mond a pár)

A vacsora előtt egyre népszerűbbek a pohárköszöntők, ahol elsősorban az örömapák, tanúk, testvérek, és olykor a vőlegény mond egy-egy nagyon személyes és kedves beszédet, amit én mindig nagy örömmel fogadok, mert ezek kulcs pontjai lehetnek majd a filmeteknek.

+1 apró ötlet: sajnos itthon nagyon kevesen mernek saját esküt írni, amit egyrészt megértek, hiszen nem könnyű kiállni 50-150 ember elé, és elmondani legszemélyesebb gondolatainkat, azonban filmes szemszögből ezt rettentően sajnálom… De van egy apróság amit megtehettek: írjatok két – három sort egymásnak az esküvő előtti estén, és juttassátok el egymáshoz, hogy a készülődés alatt felolvashassátok a kamera előtt 🙂
Most jöjjön a kreatív: sosem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a film szempontjából ez nekünk ugyan olyan fontos, mint a fotósnak! Kellenek azok a pillanatok, amikor csak egymásra figyeltek, összenéztek, összebújtok, egymásra mosolyogtok. Így ha igazán jó filmet szeretnétek, akkor a filmezésre is szánjatok időt, vagy az esküvő napján, vagy egy külön napi kreatív formájában – nem fogjátok megbánni. 🙂

Doszpod Mónika Film www.dominostudio.hu