Az esküvői film és az idő

4328

Az esküvői filmben összhangra törekszünk a letisztult, szép felvételek, és az egyszeri, megismételhetetlen pillanatok között, így a legnagyobb segítségünk ilyenkor az idő.

Mostani blogbejegyzésemben szeretném megismertetni veletek a legideálisabb körülményeket, ami persze nem jelenti azt, hogy minden más esetben lefagynánk, vagy cserben hagynánk a párt. Sokszor szaladunk bele olyan menetrendbe, ahol egyik helyszínről kell a másikra rohannunk, és mindenre igen kevés idő jut, természetesen itt is igyekszünk maximálisan teljesíteni, de most arról szeretnék mesélni, hogy milyen előnyök rejtőznek abban, ha mindenre hagytok időt. 🙂

Sajnos a legtöbb esküvőn előfordul csúszás – például a mi esküvőnkön is 🙂 előző nap olyan szélvihar kerekedett, hogy mindent amit előkészítettünk be kellett szedni, és a nagy napon újra kezdeni, így nekünk is be kellett állnunk dekorálni, asztalokat, székeket pakolni, hogy elkészüljünk mire a vendégek érkeznek. Szerencsére bőven számoltunk időt az előkészületekre, így nem kellett kapkodni, sikeresen rögzítésre került ez a rész is. 🙂

A legtöbb esküvőn közbe jön valami előre nem várt esemény, ezért ha a forgatókönyvbe bőven számoltok időt a sminkre, öltözésre, first look-ra (vagyis első találkozásra), akkor nem érhet meglepetés.

A polgári és az egyházi szertartásra a filmes kollégának min 15 perccel, de inkább fél órával előbb oda kell érni, hogy legyen ideje leegyeztetni az anyakönyvvezetővel és a pappal a mozgásteret, felportozni őket, illetve készíteni egy-két felvételt a helyszínről, és néhány apróbb részletről, majd pedig az érkező vendégekről.

Tudom, hogy a szertartásoknál különösen nagy az izgalom, de higgyétek el nekem, ne akarjatok rajta hamar túl lenni, élvezzétek ki a pillanatot, mert olyan gyorsan elillan (én már csak tudom 😉 ). Szép lassan: vonuljatok be, húzzátok fel a gyűrűt, csókoljátok meg egymást, és öleljétek meg a szülőket.

Amikor megtaláljátok az ideális szertartáshelyszínt (ez többnyire külső helyszínes polgári szertartásokra igaz), érdemes megvizsgálni abból a szempontból is, hogy vajon hányan férnek el az adott helyszínen! Remélem senki nem kövez meg a mostani bekezdésemért 🙂  (hangsúlyozom, csak az ideális helyzetet szeretném nektek bemutatni, hiszen a múltban is megoldottuk az ilyen helyszíneken való forgatást, csak nem annyira jól, mintha ha lett volna mozgásterünk). Például ha a szertartásotokat egy tó közepén egy kis szigeten szeretnétek tartani, amire rajtatok kívül csak az anyakönyvvezető fér el, vagy épp egy stégen, ahol csak a korlátra felsimulva fér el a fotós és filmes kolléga, akkor azzal jelentősen leszűkítitek a lehetőségeiket, és nem tudnak annyit kihozni belőle, mintha tudtak volna kettőt balra vagy épp jobbra lépni egy szebb beállításért.

Itt szeretném kifejteni az egy helyszínes esküvők nagy-nagy előnyét, ami szerintem minden filmes kollégám álma! =) Ha ugyanazon a helyszínen van a menyasszony és a vőlegény készülődése, a szertartások, és a vacsora, akkor a leggyönyörűbb felvételeket készíthetjük el az összes helyszínről, hisz az öltöztetés alatt van időnk felvenni a dekorációkat, és a különböző helyszíneket. Ilyenkor még a legapróbb részletre is jut időnk.

Ami miatt mi még jobban imádjuk, ha nem kell utazni vagy csak kevés alkalommal az az, hogy az évek során rengeteg kütyüt összegyűjtöttünk, ami kb hat táskába fér el, ezzel pedig sokkal nehezebben mozgunk, mint pl a fotós, akinek általában mindössze egy táskába elfér mindene, csak felkapja, beugrik az autóba és már ott sincs. Nekünk ehhez képest idő kipakolni a kocsiból, forgatni vele, összepakolni, és tovább állni, ezért is jó ha a szertartások helyszínére előbb odaérhetünk.

De persze számotokra is nagy jelentősége van, ha úgy szervezitek le az esküvőt, hogy egyáltalán, vagy csak nagyon keveset kell utazni, hisz minden az autóban töltött perc az ablakon kidobott idő – főleg ha véletlenül dugóba is kerültök az autóval, de a visszajelzések alapján tudjuk, hogy a vendégek sem szeretnek utazni.

Ha arról az oldalról közelítjük meg ezt a dolgot, hogy a készülődés helyszíne a szertáratokhoz képest 40-60 percnyi távolságra van, akkor ha ott a helyszínen öltözöl, vagy a szertartás kéred a helyszínre (kihelyezett/kitelepült szertartás), akkor pont 40-60 perccel később is kezdhetnéd a készülődést, vagy pont ennyivel több időtök lenne a kreatív fotózás-filmezésre.

Én azt tanácsolom nektek, mielőtt elkezditek szervezni az esküvőt gondoljátok végig, hogy egy egy helyszín tényleg jelent-e számotokra annyit (gondolok itt arra, hogy szülői házban készülődtök, holott a helyszínen van egy foglalt szobátok, vagy épp a templom ami mondjuk a belvárosban van az esküvő helyszíne pedig a városon kívül), hogy ezért ti magatok, illetve az egész násznép órákat töltsön az autóban?

Még egy hasznos infó azoknak, akik a várban szeretnék kimondani a boldogító igent: a várba sajnos mindig van parkolási díj, és sajnos elég borsos ára van, ha több mint egy órát tölt bent valaki, akkor sajnos az 5.000 forint, vagy választhatják azt a vendégek, hogy a vár falain kívül leparkolnak, és besétálnak. így ha csak egy polgári vagy egyházi szertartást terveztek ott, akkor ezt is érdemes szem előtt tartani. Természetesen megint más a dolog, ha az egész szertartást ott tervezed, hisz akkor kényelmesebb egyszer leparkolni odakint, és besétálni, mint fél órát gyalogolni egy fél órás szertartásért.

Készüljön tökéletes esküvődről egy profi esküvői film!