Menyasszonyi ruha kiválasztásának fortélyai

4176

Életünk egyik legfontosabb napja az, amikor a sorsunkat hozzákötjük Szerelmünkhöz. A legtöbb kislány már ovis korában is eljátssza a Nagy Napot, és már akkor konkrét elképzelése van arról, hogy milyen menyasszonyi ruha legyen rajta. Az évek múlásával persze sokat változik, alakul, formálódik ízlésünk, de egy nem: az esküvőjén minden nő gyönyörű szeretne lenni.

A sminkesen és fodrászon túl a legfontosabb, az egyéniségünkhöz választott menyasszonyi ruha. A választás azonban nem könnyű feladat, és tapasztalatból azt kell mondjam, hogy a szakember nélkül választott ruha legtöbbször csúnya melléfogás, ami nem viselője személyiségét testesíti meg, hanem egy idealizált képet. Ezek alapján el kell fogadnunk az alábbi alaptörvényt: egy általunk kinézett ruha, nem feltétlen mi vagyunk. A legszebb, legjobb, legkülönlegesebb ruhát kiválasztani komoly feladat. Viszont rajtunk is múlik, hogy ez kedves, vagy keserű emlék lesz számunkra. Ha szeretnél felkészülni menyasszonyi ruhád kiválasztására, néhány tanácsunkat érdemes megfogadnod:

1. Varrassak, vagy kölcsönözzek?
Lehet azt gondolod, szeretnéd, ha ruhád örök emlékként nálad maradna, de biztos nem válik számodra teherré néhány év múlva? Azt be kell látni, hogy egy menyasszonyi ruha nem kevés helyet foglal el, illetve az is biztos, hogy többé nem fogsz belebújni és akkor az állag megóvásról még nem beszéltünk. A kölcsönzők sem szívesen veszik át az egyedi elképzelések alapján készült ruhákat, ha mégis, akkor jócskán áron alul, az online hirdetési oldalak szintén tömve vannak ruhákkal, mondanom sem kell, hogy leginkább ott is maradnak… Emléknek lehet, hogy elég, ha megtartod a fátyladat, vagy a gyűrűpárnádat, a többiről meg ott lesznek a szuper fotók.

Ha mindenképpen ragaszkodsz ahhoz, hogy álmaid ruháját te viseld elsőként, akkor érdemes megfontolnod az úgynevezett első felvételes megoldást. Ennek lényege az, hogy a szalon elkészíti ruhádat a Te elképzeléseid szerint, majd az esküvő után az a szalon tulajdonában marad, így tökéletes álmaid ruhája lesz, viszont nem kell később bajlódnod a tárolással, tisztítással, eladással. Nem beszélve arról, hogy ennek a megoldásnak a költsége is jóval kisebb.

2. Kinek a tanácsa számít?
Ez sem egyszerű történet… Őszintén szólva magadnak válassz ruhát, és ne édesanyádnak, leendő anyósodnak, barátnődnek, vagy húgodnak. Ez a te Nagy Napod, ne másoknak akarj megfelelni. Persze kell a külső kontroll, de semmiképp se cipelj magaddal egy pasit, hidd el, hogy a legtöbb vélemény, amit egy pasi ilyenkor mondd, hogy „aha…”, meg hogy „ezt neked kell tudni”. Pfff, ki vagyunk velük a vízből…

Persze vannak kivételek ebben is, mint mindenben. A barátnőket erősen nem ajánlom, még ha tűzbe is tennéd a kezed értük, láttunk nem egy irigy barátnőt, aki a tökéletes választásról beszélte le a menyasszonyt. Egyébként a megfelelő fazonú ruha kiválasztásában rengeteget segíthetnek neked a szalonokban dolgozók, hisz egy hét alatt több menyasszonyi ruha fordul meg a kezük között, mint másnak egy életen át. A legfőbb szabály, hogy ha neked tetszik, és édesanyádnak, vagy leendő anyósodnak is bepárásodik a szeme, akkor megvan a ruhád. A boldog vőlegénynek meg az a legfontosabb, hogy egy ragyogó tekintetű, boldog ara álljon mellette az oltár előtt.

3. Milyen legyen a menyasszonyi ruha fazonja?
Azt ne is reméld, hogy kép alapján megtalálod a számodra tökéletes fazont. A lányok a képen vagy tökéletes alakkal rendelkeznek, vagy egy ügyes grafikus itt-ott alakít egy kicsit a fotón. Fontos, hogy a ruha ne csak az alkatoddal, de a személyiségeddel is harmonizáljon. Nem kell az épp aktuális divathoz foggal-körömmel ragaszkodnod. Lehet nagy divat a sellő fazonú ruha, de ha nem vagy minimum 180 cm magas és hozzá 50 kg, akkor kevés az esély rá, hogy a legideálisabb a számodra. A ruhák kialakításukkal tudnak segíteni abban, hogy a legszebb lehess. Ha kell, optikailag megnyújtanak, szép dekoltázst varázsolnak, ott takarnak, ahol szükséges, és kiemelik azokat a részeket, amik a legszebbek rajtad. Egy a lényeg, légy nyitott, próbálj fel több fazont, hogy a választásod tökéletes legyen.

4. Mi a helyzet a színekkel?
Egy menyasszonyi ruha hagyomány szerint fehér színű, de ha szeretnéd, feldobhatod színekkel is. Ez akár lehet egy ezüst hímzés, egy szalag a kedvenc színedben, de lehetnek a kiegészítőid is színesek. Nagyon szép, amikor a fátyol van színes anyaggal beszegve, vagy választhatsz magadnak színes kesztyűt és stólát is. A színesítés akkor lesz igazán ütős, ha az általad választott szín visszaköszön a csokrodban, és a dekorációban is. A babona szerint minden menyasszonynak kell viselnie valami kéket, ami általában a combdísz szokott lenni, de az előzőekben leírtak ennek variálására is lehetőséget adnak.

5. Mikor kezdjem keresni a tökéletes ruhát?
A Nagy Nap előtt legkésőbb 2-3, legkorábban 8 hónappal érdemes elindulni ruhapróbára. Ekkor még tutira nem maradsz le az új kollekcióról, és nem is viszik el előled a legszebb ruhákat. Egy ruhapróbára másfél órával számolhatsz, ennyi idő elegendő szokott lenni, hogy megtaláld azt a ruhát, amiben majd az oltár elé vonulsz életed szerelmével.

Ha tetszik egy menyasszonyi ruha, próbáld fel hozzá a fátylat is, így kaphatsz teljes képet arról, hogy milyen gyönyörű menyasszony lesz belőled hamarosan. Ilyenkor kell gondolni a kiegészítőkre is. Ha templomi esküvőt is terveztek, akkor ne feledkezz meg arról sem, hogy nem illik a templomba fedetlen vállal bemenni. Erre kínál tökéletes megoldást a boleró, vagy a stóla. Próbáld ki mindkettőt, hogy melyik illik jobban a ruhádhoz. Szintén a templomi esküvőhöz illő, és mutatós az uszály, mely sokkal praktikusabb ha nem a menyasszonyi ruha részét képezi, tehát levehető, elronthatja az egész estét a folyton beléd akadó uszályod.