Mennyibe kerül a menyasszonyi outfit?

6585

Kedves Menyasszony!

Gratulálok eljegyzésedhez! Életed egyik legizgalmasabb néhány hónapja következik, ami alatt menyasszonnyá válsz, felkészülsz az esküvődre. Ám ez az út sokszor nem is olyan egyszerű, mint amilyennek legelőször hinnéd. Számos buktatója lehet, amire érdemes odafigyelned, felkészülnöd, hogy ne érjenek bosszúságok, hanem a felkészülés időszaka is kellemes, szép élményekkel teli legyen.

Amikor szerelmed megkéri a kezed, az első néhány gondolatod között biztosan szerepel: A RUHA. Elképzeled magad menyasszonyként, talán Te is az a típus vagy, aki kislány kora óta fehér ruhába szeretne bújni, és alig várod, hogy elkezdhesd sorra látogatni az esküvői ruha szalonokat. Persze az is lehet, hogy számodra a ruhakérdés, még a hétköznapokon is sokadlagos, így nem is vagy rutinos ruhavásárló, és csak nyűg a hátadra a ruhaválasztás. Akár egyik, akár másik tábort gyarapítod, fel fog merülni benned a kérdés, hogy hogyan is kezd, hová menj először, milyen fazon állhat neked a legjobban, és egyáltalán mennyibe is kerülhet ma, egy menyasszonyi ruha?

Körmendy-Szomoru Kata vagyok Menyasszony Stylist. Menyasszonyokat készítek fel a nagy napra, vagyis segítem őket a ruha és egyéb kiegészítők kiválasztásában, a smink és frizura összhangjának megteremtésében. Emellett esküvői magazinok fotózásain dolgozom, így igen jól ismerem a magyar esküvői ruha kínálatot, mind a tervezők, mind a kölcsönzők oldaláról. Így bátran kijelenthetem, hogy a kínálat széles, számos kölcsönző bombázza a menyasszonyokat ajánlataival, és egyre több magyar tervező kollekciójában kap helyet a menyasszonyi kollekció. Ám ez azt is jelenti, hogy az árak is széles skálán mozognak. Azt leszögezhetjük, hogy a menyasszonyi ruha nem olcsó, főként a minőségi és márkás ruha nem. DE! Egy menyasszonyi ruhánál, azonban nem lehet csak és kizárólag az ár a döntő. Fontos szempont, hiszen nem elhanyagolható, hogy mennyit fizetünk ki a ruháért. Ám érdemes és mögé is kell nézni az árnak:

  • Milyen minőségű ruhát kapunk a pénzünkért? Egy ukrán vagy kínai másolatot megkaphatsz akár pár tízezer forintért is, ám ne feledd, hogy ezek a ruhák javarészt nem varrással, hanem ragasztással készülnek. Így a rajta lévő díszítések kristályok, gyöngyök is. Amely ragasztás sajnos a test hőjétől elengedhet, a díszítések lepotyoghatnak, nem is beszélve arról, ha odakint is 30 egynéhány fok van. Ezeknek a ruháknak az alapanyaga is hagy kívánnivalót maga után, egyáltalán nem bőrbarát, elektrosztatikusan feltöltődnek, sokszor a tüll annyira kemény, merev, hogy szinte megáll a ruha a földön. Vannak olyan varrodák, és kölcsönzők, akik arra specializálódtak, hogy neves tervezők modelljeit másolják le, több-kevesebb sikerrel, és ezeket forgalmazzák. Természetesen nem olyan minőségű alapanyagokból, és koránt sem olyan varrástechnológiával, mint az eredeti. Ám ezeket jól kiszűrheted, ha megnézed a bevarrt címkén a márkajelzést – vagy annak hiányát. Ez utóbbi esetben nagy az esélye, hogy hamisított ruháról van szó.
  • Szerencsére léteznek és működnek olyan színvonalas kölcsönzők is, akik neves amerikai és/ vagy nyugat európai tervezők márkás modelljeit kínálják kölcsönzésre, vagy megvételre. Átlagban a kölcsönzési ár 150.000-220.000 Ft között mozog. Lehet azonban közel 300.000 Ft-ért is kölcsönözni. Itt a magasabb ár mögött egy nagyon komoly tervezési, modellezési és varrástechnológiai fejlesztés áll, nem beszélve a minőségi alapanyagokról, csipkékről, és persze a márkanévről. Nem szabad lefelejtened, hogy a nagy napon a ruhát kb. 12-14 órát fogod viselni, egy nyári esküvő esetén akár közel 40 fokban, így mindenképp fontos szempont az, hogy a ruha kényelmes (ezalatt persze nem egy farmer+póló kényelmét kell érteni) és bőrbarát viselet legyen.
  • Feltörekvő, újonnan a piacon megjelenő magyar tervezők méretre készítve, és az egyéniségedet, alkati sajátosságaidat figyelembe véve közel kölcsönzési árért, azaz kb. 200.000 Ft-ért már kínálnak esküvői ruhákat. Nyilván ez fazon és alapanyag függő is.
  • A neves magyar tervezők, akik már évtizedek óta a pályán vannak, kb. 300.000 Ft-tól kínálnak egyénre szabott, méretre készített ruhakölteményeket. Felső határ pedig a csillagos ég. Egyes modelleket tervezők is kínálnak kölcsönzésre is, általában az eladási ár 60-70%-ért.
  • Ha az átlagtól eltérő alkat vagy, (molett, nagyon alacsony, vagy nagyon magas, esetleg túlságosan vékony) vagy nem szeretnél semmiképp uniformizált menyasszony lenni, akkor mindenképp a méretre készítést, személyre szabott tervezést javaslom számodra. Tervezés, méretre készítés esetén elengedhetetlen a bizalom a tervező felé, ez nagyon fontos tényező.
  • De mi is az a méretre készítés? Nem az, amikor belépsz egy szalonnak nehezen nevezhető szobába, ahol egy darab ruhát nem látsz, csak katalógusokat. Kép alapján választhatod ki a ruhát, leveszik a méreteid, és azt mondják, kb. 6-8 hét múlva megérkezik a ruhád. Nos, ez NEM méretre készítés. A méretre készítés során részt veszel a tervezés, előkészítés folyamatában is, és minimum 3-4 próbára kell számítanod, mire a ruha teljesen elkészül.
  • A dobozban érkezett, akár az előzőek szerint leírt, akár neten rendelt ruhák a legritkább esetben mutatnak úgy élőben, mint a fotón. Személyes véleményem, hogy egy mennyasszonyi ruhát fel kell próbálni, az anyagát meg kell tapintani, érezni kell, a tükörbe nézve, hogy ő a Te ruhád. Erre internetes rendelésnél nincs lehetőség. Nagyon sokszor keserűség és csalódottság, ráadásul kidobott pénz az ilyesfajta esküvői ruha vásárlás.
  • Milyen szolgáltatáscsomag van a ruha mögött, mit kínál az adott tervező, vagy kölcsönző? Biztos lehetsz-e abban, hogy egy nyár végi, őszi esküvő esetén is hibátlan darabot fogsz kikölcsönözni, vagy esetleg egy közkedvelt modell lesz, ami addigra, mire hozzád kerül, beszürkül, elhasználódik. Érdemes erről is beszélni, sőt akár szerződésbe foglalni.

Ne azért dönts egy ruha mellett, mert ha azonnal lefoglalózod 10-20-30% kedvezményt kapsz, hanem azért, mert tudod és érzed, hogy az a Te ruhád. Megbánhatod, és a végén sokkal több pénzt fogsz kiadni a ruháért, mint tervezted, és mint amennyit alap esetben.

Ha megtaláltad a ruhád, jöhet a cipő. Ami szintén nagy falat lehet. Hisz egy esküvői cipőnek sok-sok kritériumnak kell megfelelnie. Legyen viszonylag kényelmes (itt sem sportcipő kényelmét kell elvárni), legyen dekoratív, stílusban legyen a ruhához illő. Érdemes a cipőválasztáskor a terepviszonyokat is figyelembe venni, vagyis azt, hogy a nagy napon hol és hogyan fogsz közlekedni: füvön, murván, térkövön stb. Ennek megfelelően választhatsz sarok magasságot és vastagságot. Én személy szerint a bőr cipőt szoktam javasolni a menyasszonyoknak, hiszen a bőr képes igazodni a lábadhoz és nagy melegben is komfortosabb viselet egy műbőr, vagy szatén cipőnél. Ugyan kicsivel többet kell érte fizetned (kb. 20.000-35.000 Ft-tól), de biztosan tudod más alkalmakkor is viselni, amíg egy szatén fehér cipőt (10.000-25.000 Ft körül), már kevésbé, az egyértelműen menyasszonyi cipő. Ha mégis ez utóbbi mellett döntenél, válassz olyat, ami belül bőrrel bélelt, talpa párnázott kidolgozású, és színre festhető.

A fátyol az egyetlen ruhadarab, amelyet csak menyasszonyként viselhetsz, sem előtte, sem utána. Így én szoktam javasolni a menyasszonyaimnak, főként, ha templomi szertatás is lesz a nagy napon. Egy mai menyasszony azonban már számos lehetőség közül választhat, nem kell megelégednie csupán a fátyollal. Díszítheti fejét, haját élővirággal, díszes csatokkal, fejdíszekkel, kalapokkal, melyek stílusosan kombinálhatók akár a fátyollal is. A fátyol a szertartás, kreatív fotózás során viseled, utána lekerül a fejedről, ekkor tehetnek jó szolgálatot az előbb felsorolt díszítések. A fátyol méretétől és anyagától (sima tüll vagy csipkével díszített) függően 10.000-30.000 Ft között mozog, sok esetben kölcsönözhető, egyes szalonok a ruha árába belekalkulálják, így extra költséget nem jelent. Fejdíszeket vásárolhatsz akár bizsukat áruló üzletekben is pár ezer forintért, és ki lehet fogni egy-két szép darabot, de itt jegyezném meg: a kis tiarák ideje lejárt! Ha azonban igazán egyedi, és stílusos szeretnél lenni, javaslom, hogy keress fel egy fejdíszkészítőt, aki az egyéniséged, az arcod formáját, az esküvői frizurád, a ruhát jellegét mind-mind figyelembe tudja venni, és a legharmonikusabb fejdíszt készíti el számodra. Az árak itt borsosabbak átlagban 20.000 és 40.000 Ft között mozognak, de fazon, méret és felhasznált alapanyag függvényében felső határt itt sem lehet mondani.  Tudnod kell, hogy ezek a kézműves, művészi darabok sok-sok kézimunkát, aprólékos finom kidolgozást igényelnek, sok esetben a legnemesebb anyagok (selyem, francia csipke, minőségi kristályok, gyöngyök) felhasználásával készülnek. Ezen fejdíszek egy része is kölcsönözhető, ám ha megvásárolod, akkor örök emlék marad, akár bekeretezve a szobád dísze lehet. Manapság nagy divatja van az élővirágból készült koszorúknak, melyeket én magam is kedvelek, ám érdemes a virágossal megbeszélni, hogy valamilyen formában legyen alkalmad kipróbálni, hogy valóban illik-e hozzád, tudod-e viselni. Ez élő virágnál kicsit nehézkesebb.

Ékszer választás területén is számtalan lehetőséged van. Választhatsz egy szép bizsut, akár pár ezer forintért, de viselhetsz nemes ékszereket is, aranyat, igazgyöngyöt (ez a legdrágább kategória) sőt, akár látványos designer ékszert is viselhetsz a nagy napon (pár tízezer forint). Ne vidd túlzásba, ha díszes a ruhád, az ékszereid már ne legyenek hangsúlyosak, lehet, hogy elegendő egy kisméretű fülbevaló. Egyszerűbb, kevés díszítettségű ruhához bátrabban választhatsz nagyobb, látványosabb kiegészítőket.

Fehérnemű: gondosan válaszd ki fehérneműd, ha testvonalát követő, lágy esésű a ruhád, akkor lézervágott testszínű fehérneműt javaslok. Nagy ruha esetén díszes, csipkés verziót is választhatsz. Fontos a minőség, a kényelem, és a megfelelő méret kiválasztása, hogy ne vágjon be, tartson és formázzon. (márkafüggő, pár tízezer forint)

Smink: profi szakembert válassz, aki kimondottan alkalmi, esküvői sminkek készítésére specializálta magát, minőségi, professzionális termékeket használ, melyek kibírnak meleget, esőt, könnyeket, izzadságot is, nem folynak le, nem kenődnek el. Mindenképp menj el próbasminket készíttetni, hogy lásd, érezd magadon. Hogy tudsz-e azonosulni az adott sminkes stílusával, hogyan reagál a bőröd a termékeire. Ne halaszd az utolsó hetekre, hiszen, ha valami miatt váltanod kell, főszezonban nehezen találsz szabad, jó szakembert. (esküvői smink próbasminkkel 20.000-60.000 Ft között mozog, átlagban 25.000 -30.000 Ft)

Haj: ugyanaz elmondható, mint a sminkesek esetén. Olyan fodrászt válassz, aki jártas, rutinos alkalmi és esküvői frizurák készítésében. Itt is javasolt a próbafrizura, kipróbálhatsz akár többet is. Hallgass a szakember tanácsára, aki látja, tudja, hogy a Te hajadból mit tud alkotni, és mi lesz a legideálisabb esküvői viselet számodra. Készülj fotóval a ruhádról, hogy lássa annak stílusát, nyakkivágását. Ha megoldható érdemes a smink és frizura próbát egyazon napra időzítened. (esküvői frizura próbafrizurával 20.000-40.000 Ft között mozog)

Extra tipp: ha van lehetőséged kérj a ruhád anyagából egy pici anyagvágatot, legyen mindig nálad, és ha jársz, kelsz a városban, meglátsz egy cipőt, ékszert, táskát, akkor hozzá tudod nézni, hogy harmonizálnak-e egymással. Hisz a fehérnek is számtalan árnyalat van.

Ne feledd, hogy az esküvői fotókon, 5-10-30 év múlva is azt a ruhát fogod viszontlátni, és azokat a kiegészítőket, sminket és frizurát, amelyet kiválasztottál. Érdemes a minőségre, stílusra törekedni, még ha picit többe is kerül, hogy időtálló menyasszony lehess, és büszkén nézegesd majd a fotókat gyermekeiddel, unokáiddal.

(Az árak tájékoztató jellegűek.)