A nagy entrée, a szertartás kezdete, bevonulás

6313

Az esketési szertartás alaphangulatát előrevetíti a bevonulás módja. Lehet fennkölt, már-már királyi vagy akár a másik véglet, poénokkal tűzdelt, vicces. A jegyespár tarthatja magát a magyarországi hagyományokhoz vagy azoktól teljes mértékben eltérhet, akár más országok szokásait is felhasználva.

Ami biztos, nem szabad félvállról venni és elkapkodni a belépő megtervezését és kivitelezését. Hiszen ez a nagy nap egyik olyan mozzanata, amit biztos, hogy az egész násznép figyel, megjegyez, mivel általában ez az a pillanat, amikor először látják a menyasszonyt teljes pompájában.

Mielőtt elkezdődne a szertartás, általában a Vőfély vagy Ceremóniamester és a koszorúsfiúk, koszorúslányok segítségével helyükre kísérjük a násznépet. Hagyomány szerint közvetlenül a széksor elején, jobb oldalon a menyasszony, bal oldalon pedig a vőlegény szülei, nagyszülei, testvérei, közeli rokonai foglalnak helyet. A fennmaradó székeken a távoli rokonok, barátok ülnek.

Ilyenkor szokta megragadni az alkalmat a Ceremóniamester vagy Vőfély, hogy tájékoztassa az egybegyűlteket az esküvővel kapcsolatos, násznépet érintő hasznos információkról, várható programokról.

Szintén ilyenkor szoktuk megkérni a násznépet, hogy a szertartás ideje alatt kapcsolják ki mobiljaikat és lehetőség szerint ne fényképezzenek. Arra ott van a jegyespár által megbízott hivatásos fotós, videós, aki mindent megörökít. A fotósok, videósok nem csak a jegyespár, de a násznép reakcióit is megörökítik. Ugye sokkal szebb egy örömteli mosolyt, a meghatódás könnyeit látni a fényképeken, mint mobilt vagy fényképezőgépet nézni az arcok helyén. 🙂

Erről bővebben itt olvashattok:  http://eskuvozzvelunk.hu/amikor-besegit-a-nasznepde-nem-kellene/

Most azonban térjünk vissza magára a bevonulásra.  A szertartást többféleképpen lehet elkezdeni. Íme néhány példa.

Talán a legegyszerűbb, ha együtt vonul be a jegyespár, ilyenkor a vőlegény jobbján a menyasszony. A tanúk, a szülők, a násznép a helyükön várják őket.

A legkedveltebb bevonulási forma (ezt választotta Vilmos herceg és Katalin hercegnő is), amikor a vőlegény elöl áll a tanújával együtt és ott várja a menyasszonyt, aki az édesapjával (vagy egy férfi kísérővel, aki lehet pl. az egyik tanú is) jön.

Ennek egy másik verziója, mikor a vőlegény egyedül vagy a férfi tanújával együtt külön zenére lazán besétál, majd megáll/nak/ legelöl középütt és úgy várják a menyasszonyt, aki újabb zenére szintén egyedül vagy édesapjával (netán más férfi rokonával, barátjával, tanújával) együtt sétál végig a bevonulási útvonalon.

A következő bevonulási mód, amikor a vőlegény az édesanyjával (vagy egy női kísérővel, aki lehet pl. az egyik tanú is), a menyasszony pedig az édesapjával (vagy egy férfi kísérővel, aki lehet pl. az egyik tanú is) jön be. Itt szintén lehet külön zenéje a vőlegénynek és a menyasszonynak, de lehet egy zeneszám is összesen.

Anyakönyvi hivatalokban, templomokban szokás, hogy a vőlegény jobbján a menyasszonnyal jön és mögöttük lépdelnek a tanúk együtt. Ilyenkor a szülők a helyükön várakoznak.

Hasonló bevonulás, mikor a vőlegény és a menyasszony párosa után a szülők jönnek. Ilyenkor a tanúk elől, a nekik kijelölt székek előtt állnak.

A leggyakrabban választott bevonulásokat írtam le, ezeket természetesen tovább finomíthatjuk, bővíthetjük.

A ceremónián a menyasszonyon és a vőlegényen túl a tanúk, szülők, felnőtt koszorúslányok, koszorúsfiúk, gyűrűhordó kisfiúk, sziromszóró lánykák is szerepet kapnak. Van, hogy még a család kutyusa is kap egy kisebb feladatot. 🙂

A vőlegény bevonulása előtt, illetve legelőször jöhet egy gyűrűhordó kisfiú.

A menyasszony előtt jöhetnek sziromszóró lánykák. A koszorús lánykák, kisfiúk hozhatnak egy „Most jön a Menyasszony!” feliratú táblát is.

Szintén a menyasszony előtt jöhetnek a hajadon koszorúslányok egyedül vagy párjaikkal, a koszorúsfiúkkal.

Koszorús kislányok, felnőtt koszorúslányok jöhetnek a menyasszony mögött is.

Ha hosszú fátylat visel a menyasszony, akkor a fátyol végét foghatják kislányok vagy felnőtt koszorúslányok.

És, hogy a család kutyusa se maradjon ki, ő hozhatja kis kosárkában a gyűrűket akár a ceremónia elején pórázon bekísérve. Ha jól idomított a család kedvence, akkor a gyűrűhúzás résznél be is lehet hívni. Nagyon cuki látvány, ahogy szalad a kutyus a gyűrűkkel a gazdihoz. 🙂

Csak a fantáziánk szab határt, hogy mitől legyen különleges a nagy belépő. Egy a lényeg, olyan legyen, ami tükrözi az egyéniségeteket, személyiségeteket. 🙂
Képek: elfoto.hu