Kreatív fotózás: mikor legyen?

5904

Az esküvői forgatókönyv összeállításánál mindig felmerül a kérdés, mikorra tervezzétek be a kreatív azaz beállított fotózást a fotósotokkal. Kezdjük ott, hogy minimum1,5-2 órára van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fotók készüljenek – ez az időtartam nem csak a fotóstól függ, hanem tőletek is, hogy mennyire vagytok együttműködők a fotóssal, mennyire tudjátok a külvilágot kizárva egymásra és a fotózásra koncentrálni. Épp ezért nem könnyíti meg a dolgot, ha a fotózást a szertartás elé tervezitek: tele vagytok izgalommal, rövidesen ott fogtok az oltár előtt állni, minden esemény még előttetek áll. Így nehéz a fotózásra koncentrálni, nem beszélve arról, hogy a napszak sem a legkedvezőbb a fények szempontjából. A dél körüli órákban a nap magasan fentről áll, a fotókon csúnya és erős árnyékokat vetve. Általános szabály, hogy kerüljük a fotózást dél körül. Tehát ha az esküvő napjára tervezzük a kreatív fotózást, akkor mindenképp a szertartást követően ejtsük meg.

Igen ám, de mi lesz addig a vendégekkel? – hangzik el mindig a kérdés. Nos ez forgatókönyv kérdése: egy kis állófogadás bekészítéssel a vacsora helyszínén és a vendégek feltalálják magukat és elcsevegnek egymással. Van aki betervez addig valami programot a vendégeknek (pl. városnézés) de egy jó vőfély vagy ceremóniamester is sokat tud lendíteni azon, hogy nem unatkozzanak a vendégek amíg távol vagytok. Ilyenkor a késő délutáni napszak már jobban kedvez a fotózásnak, szebbek a fények, csak arra ügyeljetek, hogy tartsátok magatokat a forgatókönyvhöz és ne húzódjon tovább a fotózás a tervezettnél, mert az viszont nagyon kellemetlen tud lenni, hogy a vendégek már bent ülnek a teremben és ti még sehol nem vagytok.

A harmadik -egyre gyakoribb- megoldás, hogy a kreatív fotózást nem az esküvő napján tartátok, hanem pár nappal előtte vagy utána. Fotózás szempontjából ez mindenképpen a legjobb verzió, hiszen nincs korlát sem helyszínt, sem napszakot, sem időtartamot tekintve. Nincs stressz, sokkal lazábbak vagytok, könnyebb lesz jó fotókat készíteni. Az, hogy az esküvő előtt vagy után, teljesen rád van bízva: ha azt szeretnéd, hogy a vőlegényed a templomban lásson meg először a menyasszonyi ruhában, akkor tedd a fotózást az esküvőt követő hétre, de ha mondjuk szeretnéd a csodás kreatív fotókat levetíteni a vendégeknek, akkor készítsétek el a fotókat az esküvő előtti héten.

Legnagyobb akadály általában az, ha nem megvásároltad, hanem bérled a ruhát – szalonja válogatja, hogy milyen díjat számolnak fel ha korábban elhozod vagy később viszed vissza a ruhát. További nehézség, hogy kétszer kell sminkest és fodrászt is fizetni. A másik napon történő kreatív fotózás tehát mindenképp plusz költségekkel jár, de a cserébe kapott fentebb vázolt előnyökért hidd el, nagyon megéri.