Ki az a szertartásvezető?

4212

Mi a lényeges különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között?

Az anyakönyvvezető köztisztviselő, alkalmazott, személye nem választható, hiszen őt a hivatal jelöli ki az adott napra. Csak a saját közigazgatási területén belül dolgozhat meghatározott időintervallumban. Én pedig szolgáltató vagyok, akit személyes szimpátia alapján választ a pár, bármelyik nap levezetem a szertartásukat hely- és időkorlát nélkül. A polgári szertartások alapelemei egy esküvőnek. Az esketők/szertartásvezetők nem az anyakönyvvezető helyett vannak, hanem ugyanúgy választja a pár, mint bármelyik más szolgáltatót vagy éppen egy lelkészt vagy papot, amikor pl. egyházi szertartást is szeretnének. A templomba sem a jogi kötelék miatt megy be a pár, hanem érzelmi indíttatásból és gyakran sokkal fontosabb az itt tett fogadalom, mint amikor aláírnak a hivatalban. Azok a párok, akik ezt az érzelmi töltetet polgári formában (is) szeretnék megélni, nélkülözhetetlen az eskető személye. Velem személyes elképzeléseik alapján tehetnek egymásnak fogadalmat és mondhatják ki az igent.

Milyen tévhitek vannak a szertartásvezető munkájával kapcsolatban?

Azért vagyok, hogy a családtagok és a barátok előtt levezetett polgári esküvő olyan legyen érzelmileg, tartalmilag, mint amilyennek azt a pár elképzelte. Ennek nem lételeme a magyar tricolor, de nagyon sok pár kéri, hogy legyen rajtam „mert olyan szép”. Ezért hasonlítok az anyakönyvvezetőre, amikor viselem. Mindig bántja a fülemet, amikor azt hallom, hogy akkor ez a szertartás „nem igazi” vagy még durvábban „kamu”. Aki ezt mondja nem értette meg a szertartásvezetés lényegét. Hisz nekem nem az a feladatom, hogy jogi köteléket adjak, hanem az, hogy ez a fél óra szép emlékként maradhasson meg a pár emlékezetében. Mert a házasság sokkal több, mint egy aláírt papír, és az a fogadalom, az az igen, ami úgy hangzik el, ahogy azt ők szerették volna, amihez természetesen hozzájön egy jogi aláírás is, nos arra szoktam mondani: na az az igazi. Az anyakönyvvezető adott és kötelező, hozzá választható plusz szolgáltatás a polgári eskető és/vagy egyházi személy a lelkész/pap. Aláírni pedig a hivatalban az esküvő napján is lehet, ha a pár mindenképpen azt szeretné, hogy egy napon történjenek a szertartások.

Milyen pluszt kaphat egy pár a szertartásvezető által?

Hiába csodálatos és tökéletesen megszervezett az esküvő minden részlete, ha maga a szertartás, az igen kimondása sablonszerű. A tapasztalatom az, hogy a meghívott vendégek igenis megjegyzik, hogy milyen volt a polgári szertartás, hiszen az egész nap központi pillanata az egymásnak tett fogadalom, ezt ünnepli meg mindenki egy nagyszerű vacsorával, bulival és erre a pillanatra készül a pár hosszú heteken vagy akár hónapokon keresztül is. Ezért nem mindegy hogyan hangzanak el azok a bizonyos igenek. Kerülöm a futószalagos szertartásvezetéseket. Minden párral személyes találkozó keretében beszélem meg a részleteket, kíváncsi vagyok rájuk, az érdekel, hogy nekik milyen elképzeléseik vannak. A legfontosabb, hogy kölcsönös legyen a szimpátia, hisz ettől lesz hiteles a szertartás. Az érzelmi azonosulás pedig nőként nem okoz nehézséget velük a számomra. A beszélgetés alkalmával mutatok lehetőségeket, ami alapján el tudják dönteni melyik irányba induljanak. Mert lehet egy ceremónia romantikus és családias, de lehet lazább elemekkel színesített is. Különböző stílusú esküvőket vezettem már a tematikának megfelelően pl. Vintage, gatsby, vitorlás/hajós, téli, szilveszteri, de volt már halloween hangulatú is. Ezek mellett pedig szívvel és lélekkel vagyok jelen az esküvőjükön. A szertartásaimat soha nem rutinból, hanem alázattal vezetem.

Simai Marianna – szertartásvezető