Fotózás, és ami mögötte van

4321

Azon fényképészeknek, akik valóban szeretik az esküvői fotózást, és némi alázattal tekintenek szakmájukra, az egyik legnehezebb feladat az, hogy megtalálják a saját áraikat. Az esküvői fotózás egy igen szubjektív megítélésű munka, hiszen mindenkinek más az, ami tetszik. Az árak tehát nem feltétlenül mutatják meg, ki a jó fotós, kinek a képei a legszebbek. Nincs is igazából olyan, hogy legszebb…

A különböző csomagok nagyon egyformáknak tűnnek, és látszatra ugyanazt kínálják. Mindenki állítja magáról, hogy egyedi, kreatív, professzionális felszereléssel dolgozik, és mindenki nagyon törődik veletek. De akkor vajon mitől van akár több százezer forintos különbség bizonyos szolgáltatók árai között? Sajnos általános képzavar, hogy a drágább szolgáltatóról annyit feltételeznek a párok, hogy sima lehúzás, és biztos ugyanazt adja ő is, mint a többi. Ezt az elképzelést sajnos előszeretettel erősítik bennetek a gyanúsan olcsó, alacsonyabb kategóriájú (nem csak árra gondolva) fotósok is.

Egy kedves menyasszonyunk adta az ihletet ehhez a cikkhez. Felhívott, és csak annyit kért tőlünk, hogy mondjuk el, mi van az áraink mögött? Majd figyelmesen meghallgatott minket. Elmondtuk neki, hogy a legtöbbször észrevétlennek tűnő dolgok adják ki a különbséget, ha nem nézzük a képek milyenségét. (Bár azért valljuk be, elsőre muszáj azt nézni, milyenek a fotók.)  Ilyen „apróságok” például a számlaképesség, pontos adózás, fotós diploma vagy legalább végzettség, a legális szoftverek, különböző eszköz- és felelősség-biztosítások. A baj megelőzéséhez szükséges dolgok, mint a két kártyára mentés, fotósonként minimum 2 gép, széles és profi objektív-választék, tartalék minden technikai kütyüből, precíz arhiválás több helyre. Minőségi retus, a határidő betartása, folyamatos elérhetőség és kellemes, megnyugtató kommunikáció… mindig pontos érkezés, valóban profi felszerelés, korrekt szerződés. És a lista még csak épp, hogy elkezdődött! De ami tényleg a legfontosabb: az emberi törődés és a hozzáállás. A munka és a párok szeretete. Mert enélkül nem sokat ér semmi a felsoroltak közül.

Olyat válasszatok, akiben ezt tényleg megérzitek és a többi feltételnek is megfelel!