Dj vagy zenekar? Az itt a kérdés!

4238

Nem kell dán királyfinak lenni ahhoz, hogy a legjobbat akard az esküvőtökre – zenében is. Akár esküvői DJ – akár esküvői zenekar lesz a nyertes.

Tovább megyek, mindenki álma, hogy az este egyik legfontosabb közreműködői, a zenefelelősök a lehető legjobb hangulatot nyújtsák a bulin. Komoly, komplex és nehéz döntés, és talán az egyik legfontosabb az esküvők terén. DJ vagy Zenekar?

Ismerek mindkettőből annyira profit és tökéletes hangulatot hozni képes képviselőt, hogy néha a többi közreműködő is szinte eszét veszti a hangulattól. Tehát előre szólok, megnyugodhattok, lehet jól választani – bárhogy is döntenétek.

Egy belső titkos esküvőszakmai fórumon nemrég parázsvita kerekedett egy alapvetően nem is erről szóló bejegyzést követve, amiben a hazai DJ és zenekari szakma prominens képviselői érveltek többé-kevésbé cizellált módon, eldönteni próbálva egy szerintem eldönthetetlen kérdést. Én meg tovább mentem és megkérdeztem pár kollégát, ők hogyan látják a kérdést. A válaszokat csak minimálisan szerkesztettem, a lényeg és a mondanivaló változatlan maradt.

Név nélkül mutatok pár véleményt, kedves olvasó, mert itt most nem a konkrét szolgáltatói reklámról van szó, hanem szándékom, hogy Ti, mint esküvőre készülő pár, könnyebben hozzatok döntést.

Nézzük (azaz halljuk) a legérdekesebb megközelítéseket, hogyan látják belülről a saját szerepüket a szakma adott képviselői, maguk az érintettek:

NÉHÁNY ÉRV ESKÜVŐI DJ MELLETT (DJ-KTŐL):

“A legtöbb zenekar hangzása korszerűtlen, rettenetes midi alapokról zenélnek, vagy azok segítségével, a hamis hangok is megjelenhetnek. Nálunk, DJ-knél ez ugyebár fel sem merülhet. Mi mindig pontosan azt játsszuk, amit kérnek tőlünk. Akár a pár, akár a bulizó násznép.”

“A “mai” házasulandó párok nagy része nem a hagyományos lakodalmas, sőt még csak nem is bármilyen ÉLŐ zenére nőtt fel, így azt inkább csak elviselik 2×20 perecben az elején (már ha alapból nem tiltják), de utána a saját kedvenceikre buliznának, szerintem… amiket kérdéses szakértelemmel adhatnak vissza élő zenekarok.”

“Egy esküvő DJ igényes, nívós felszereléssel, megjelenéssel és némi plusz szolgáltatással a zenekarhoz képest (fénytechnika,videó szolgáltatás) én úgy gondolnám, hogy egyáltalán nem olcsóbb, mint egy szintetizátoros gépzenész vagy egy 2-3fős zenekar.” De például sokkal kisebb helyen is elfér, nagyobb helyet hagyva a táncnak egy például amúgy sem erre kitalált helyen. Sok múlhat ilyen apróságokon is.

“Sőt, a DJ viszont azonnal és mindent le tud játszani, utánozhatatlan hangzással, egy személyben ügyelve a fényekre, hangulatra, füstre, kérésekre, és az este ívének alakítására is.”

” Az esküvői DJ rugalmasabb, könnyebben formálódik a végtelen repertoárjától a party abba az irányba, ahová a pár szeretné, kevésbé teszi ki a bulit az “emberi” veszélyeknek és persze a technika ördögének is, csak előnye van. Nem akartam senkivel vitába szállni, de szerencsére nekünk ez a tapasztalatunk. ”

NÉHÁNY ÉRV ZENEKAR MELLETT (ZENÉSZEKTŐL):

“Vannak olyan párok, akiknél elképzelhetetlen a zenekar és olyanok is, akiknél a DJ. Meggyőzni nem lehet és nem is kell senkit. Tiszteletben kell tartani a másik véleményét. A tapasztalat az más. Egy profi, jó minőségben megszólaló zenekar után – a repertoártól függetlenül – a DJ-nek az esetek többségében semmi hatása. Ugyanis az élőzene kisugárzása nem überelhető gépzenével.”

“Sok-sok éve dolgozom esküvői zenekarban. Nehezebb a megújulás, a szinten tartás, de minden percért megéri. Annak a zenekarnak, aki a mai viszonyok mellett képes állandóan megújulni (repertoár, hangszerek, hangtechnika, stb.), rugalmas, és nem utolsó sorban magas színvonalon műveli a mesterséget, annak nem kell félnie senkitől és semmitől.”

“Az élő zene varázsa még sok fülben igazán értékes, és az is marad! Nincs mit ezen magyarázni.”

“A mi párjaink rajonganak az élő női és férfi énekért, az élő, színtiszta vokálokért, és ha a hangzás sosem lesz olyan vegytiszta és műanyag, mint egy CD- vagy mp3 fájl, nekik nem is ez a vágyuk, pontosan tudják, hogy embert látnak alkotás közben. Csapat-energiák szabadulnak fel, és ez áttevődik a bulizókra. Aki táncolt már őrületben élő zenére, az tudni fogja, miről beszélek!

” Aki hallott/látott már gitárost, vagy fúvós szekciót élőben a táncoló tömeg közé vegyülve bulit csinálni (erre egy DJ sosem lesz képes) az sosem fog lemezlovast keresni magának. Boldog vagyok és szerencsés, hogy ez az életünk, és szerencsére a naptárunk is ezt igazolja vissza.”

ÉS A KOMPROMISSZUMOS VÉLEMÉNYEK:

(mert csodával határos módon bizony ilyenek is születtek)

Egy budapesti esküvői DJ írta: “Sokan anyagi irányból közelítik meg a döntést.  A DJ sem feltétlen olcsóbb, ez tévhit. De nagyobb repertoárral rendelkezik és minden zene elérhető.  A megoldás javaslatom: amikor a zenekar pihenőt tartana, akkor egy saját a zenekarhoz tartozó dj tegyen be kívánság zenéket. Probléma ezzel az átfogóan gondolkodó  pároknál megoldva, aki ezt megteheti, meg is találta a legjobb megoldást.”

“Én DJ vagyok alapjában véve – van nem kevés közöm, így rálátásom a zenekarokra is- de egy igazán jó esküvői zenekart tényleg nem lehet überelni egy esküvői dj-nek sem. Viszont egy jó dj a zenekarok 90%-ánál (függetlenül, hogy az hány tagú) jobb bulit tud csinálni.

ÖSSZEFOGLALVA TEHÁT:

A spanyol viaszt most sem fogjuk feltalálni.

Remélem nem is ezt vártad ettől a cikktől. Sőt, biztos vagyok benne, hogy ebben a témában senki nem tud érzelmi vetület, alapvető elfogultság nélkül nyilatkozni.

Sőt, valld be, neked is húz az egyik irányba a szíved. Nos, szerintem ezt az irányt kell követned, természetesen figyelembe véve a helyszínetek adta lehetőségeket, a násznép összetételét (hiszen nem kettesben lesztek, nem csak ti vagytok a közönség, hanem a vendégsereg, akik feltehetően különböző kulturális háttérből jönnek, másféle igénycsomaggal felszerelve) a korosztályokat és ízlésharmóniát.

Mérlegelni kell tehát.

Van, akinek az esküvői zenekar lesz kedvesebb, mások pedig az esküvői DJ szolgáltatást fogják választani, de a jó hír az: LEHET JÓ DÖNTÉST HOZNI.

Mindkét területen kiváló zenészek/művészek/alkotók/szolgáltatók állnak rendelkezésetekre hazánkban is. a lényeg, hogy ha valaminél, hát ennél a kérdésnél ne döntsetek meggondolatlanul, mert tényleg fontos. Ha kell, kérjetek segítséget szakmabeliektől is.

És ha találtatok egy megfelelő ceremóniamestert, aki kézben tartja az este menetét is, figyelve az apróbb dinamikai változásokra is, akkor hátradőlhettek, ő még – pontos igényeitek/lehetőségeitek és esküvőtök adottságai ismeretében – konkrét tanácsokkal is fog tudni szolgálni már a zenekar/DJ kérdés optimális megválaszolásában is. Nevekkel, elérhetőségekkel, referenciákkal.

Hát nem csodálatos?

Dunai Mihály (Misi) ceremóniamester

The Wedding MC – The Attention You Deserve.