A Különleges Esküvői Dekoráció Titkai – Tanácsok Egy Profi Dekoratőrtől

6797

A csodálatos esküvői dekoráció az igazán emlékezetes esküvő egyik alapja, az interneten szerte pedig már számtalan stílusból válogathatunk, meríthetünk különféle ötleteket. Ezek pedig már itthon sem elérhetetlenek. Sasvári Erikával beszélgettünk, a Dekowest Esküvői Dekoráció tulajdonosával, hogy milyen a különleges esküvői dekoráció és mi is kell hozzá.

Mielőtt rátérnénk a különleges dekorációkra, kezdjük el az alapokkal. Milyen a – mondjuk úgy – klasszikus dekoráció, mik egy esküvői dekoráció alapelemei?

Van egy alap dekoráció, amelynek az elemei a székszoknya, a masni, a futó, a főasztal és háttér dekoráció. Ezeket általában igyekszem variálni, mindig egy kicsit máshogyan készíteni,formálni. Az anyagok sok variációt megengednek,csaponghat a fantázia! Azonban azt veszem észre, hogy a párok különböző színekkel, de nagyjából ugyanazt kérik. Ezt akár nevezhetjük klasszikus dekorációnak is!

Milyen új trendek kezdenek terjedni a dekorációk terén, milyen stílusok nyerik el a párok tetszését leginkább?

Kezd elterjedni a tematikus esküvő, tehát amikor valamilyen témához igazítják az esküvői dekorációt. Ez az utazástól kezdve, a mostanság egyre népszerűbb Gatsby stílusú esküvőkig szinte minden lehet. Azonban itthon egyelőre kevés ilyen párt találni. Bár nekem most van egy párom, akik úgy szeretnének dekorálni, hogy eddigi életük kilenc legfontosabb pillanatát teszik az asztalokra: a megismerkedést, az eljegyzést, egy nyaralást, minden asztalon más és más fontos pillanat lesz. Ez azonban csak egy példa, téma rengeteg van.

Nagyrészt azért a romantika, ami még mindig dominál, kevesen kérnek úgymond extrém dekorációt. Nálam most például lehet retro, azon belül, rockabilly esküvői dekorációt kérni, de eddig csak egy pár volt olyan merész, hogy bevállalja. Divatba jött még az ötvenes évek stílusa is, amely az idei szezonban tovább erősödhet.

Milyen tematikus esküvőket dekorálsz/dekoráltál még?

Én a stílusokkal játszom egy kicsit, aminek kialakításában nagy szerepe van a helyszínnek! Személy szerint nekem nagyon tetszik az Art Deco, amely a húszas, harmincas évek elit társadalmának életstílusát mutatja be. Erre nagyon jó példa „A nagy Gatsby” című film, amely rendkívül sok dekorációs ötletet adhat. Persze nem kötelező ez az irányvonal, téma rengeteg van, amiből lehet választani.

Volt olyan esküvő, ahol a pár imádta a tengerpartot, ezért rengeteg kagylót használtunk fel díszítő elemként, volt horgony, sőt az egyik sarokban még egy csónak is került. A pár papírhajókat hajtogatott, sőt még világítótornyot is beszereztünk.

Vagy egy másik példaként említhetem azt az esküvőt volt, ahol teljes egészében a szüret köré építettük fel az esküvői
dekorációt. Hosszú zöld üvegekben voltak a gyertyák, parafa dugókból készültek el a névjegykártyatartók, és például a pár ragaszkodott hozzá, hogy igazi szőlő legyen a díszítésben valamint egy boroshordó.

Volt egy úgynevezett magyaros esküvőm, ahol az amerikai vőlegény családjának egy kis hagyományőrző bemutatót tartottunk! Magyaros motívumok, mézeskalács és a többi.

Megkeresett egy szimpatikus fiatal pár, akik mályva színű dekorációt szerettek volna. Nézegettük a fotókat és valahogy előkerült pár Retro fotó. Rögtön “ráharaptak”! Onnantól kezdve röpködtek az ötletek, kólás üveg, szívószál, kisautók, bakelit lemez, candy bár, régi rádió, Elvis Presley, s a többi. Ilyenkor csak úgy röpülnek a percek és órák észrevétlenül!
A stílusok kialakításához vállalkozó szellemű emberek is kellenek, a dekoratőrök szinte vadásznak rájuk, hiszen ők is szeretik a kihívásokat.

Ha már elkezdtél mesélni a párokról és a stílus kialakításáról: Hogyan indul a tervezés? Van, amivel érdemes készülniük a pároknak?

Sokan érkeznek hozzám, hogy igazából nem is tudják miből áll egy esküvői dekoráció. Ezért is alakítottam ki úgy a weboldalamat, hogy ha végigolvassák, lesz némi elképzelésük a témával kapcsolatban.

A tervezés elkezdéséhez először is szükséges a helyszín. Ez ad egy kiindulási pontot, mert a helyszín stílusa nagyban meghatározza az esküvő stílusát. Például nem fogok Art Deco esküvőt tervezni egy csárdába. Ha viszont egy pár nagyon elköteleződött egy stílus iránt, akkor érdemes ahhoz keresni valamilyen helyszínt. A Retro esküvőhöz Székesfehérváron még vannak ilyen 70-80-as évekbeli menzák, éttermek, amelyek remek alaphangulatot adhatnak hozzá.

Az első találkozónál leülünk és végigbeszéljük, hogy mekkora az esküvő, milyen elképzelések vannak, mire lesz szükség, mint esküvői dekoráció (például a székszoknya, masni, futó, főasztal dekoráció, de még ott vannak az ültető kártyák, szalvétagyűrűk és egyéb apróságok is). Vannak, akik még egyáltalán nem tudják, mit szeretnének, velük megnézzük a korábbi esküvőkről készült képeket, megbeszéljük, mi tetszik, mi nem és az alapján indulunk el. Persze vannak olyanok is, akik mellett szinte meg sem tudok szólalni annyi ötletük, elképzelésük van. Ilyenkor igyekszem mindent megcsinálni, amit kérnek, de néha azért szükség van egy kis iránymutatásra.

Ha megbeszéltük a részleteket, akkor elkészül a személyes árajánlat, amelyet elégedettség esetén a szerződéskötés követ. Vannak párok, akikkel ezután csak párszor találkozunk, de persze olyanok is, akik kifejezetten kérik a többszöri találkozót.

Mire érdemes figyelni az esküvői dekoráció tekintetében, legyen szó a „klasszikusról”, vagy a tematikusról?

Szerintem, ha már van dekoráció, akkor az látszódjon is. Sok menyasszony szereti a kis úszómécseseket a talpas tálban, amik nagyon szépek, de csak annak a néhány embernek, aki körülötte vannak. A dekorációnak akkor kell hatnia, mikor a násznép belép. Ahogy szoktam mondani üssön az a dekoráció.

Tapasztalatom szerint jobb, ha egyvalakire bízzák a dekorációt. Volt olyan esküvő, ahol felkértek engem, ám a főasztalt a cateringes cég díszítette fel és a végeredmény egyáltalán nem illet össze a többi asztalra készített dekorációval. A dekoratőr egyik fő feladata, hogy minden összhangba kerüljön.

Fontos tudniuk a pároknak, hogy az első találkozó még nem kötelez semmire, ám ez idő alatt végigvezetem őket a dekoráció elemien és ez alapján már egy személyre szabott árajánlat készül el.

Sokszor fordul elő az, hogy egyszerűen csak annyit írnak, hogy árajánlatot szeretnének kérni esküvői dekorációra, különösebb részlet nélkül, amelyre így nagyon nehéz bármit is írni.

Amikor írok egy munkadíjat, abban nem csak a dekoráció kölcsönzése van benne, hanem az előkészület az utánajárás is. Egy esküvőre általában minimum két héttel előtte el kell kezdeni felkészülni, anyagot vasalni, szalvétákat kötni, elmenni például az ültető kártyákért, de ha különleges tárgyakat kell beszerezni az még több utánajárást igényel. A dekoratőr nem csak az összhangért felel, hanem azért is, hogy minden dekorációs elem időben a helyén legyen és ne a rokonoknak, a koszorúslányoknak, pláne ne a menyasszonynak kelljen vele dolgozni.

A minőségi munka több utánajárást, időt és energiát igényel, de a végeredmény is tökéletes lesz! Nem kidobott pénz,ha szakembert keresel , hiszen sok fáradtságtól megkímél. Neked semmi más dolgod nem lesz,mint büszkének lenni magadra, hogy sikerült megtalálni a megfelelő embert, és sütkérezni az elismerésekben!