A választás felelőssége

4183

Az, hogy jól választunk-e társat, azt majd az idő dönti el. Ám az, hogy a megálmodott esküvőnkre jól választunk-e helyszínt, zenekart, fotóst, ceremóniamestert, vagy éppen dekorost, az viszonylag hamar kiderül. Egy esküvő nem céges party, vagy születésnap, melyet majd jövőre megismétlünk, így aztán nem hibázhatunk. Ha jót akarunk magunknak, akkor jól átgondolt, alapos döntést kell hoznunk. Persze kibicnek semmi sem drága, vagyis ezt mondani könnyű. Amit ceremóniamesterként és zenekarvezetőként tehetek, az mindössze annyi, hogy megosztom a gondolataimat azokkal, akiket most ez a nem kis felelősség terhel, azaz a menyasszonyokkal és a vőlegényekkel.

Mindenekelőtt egy dolgot nem hagyhatunk figyelmen kívül. A saját személyiségünket, ízlésünket és a lehetőségeinket, vagyis pénztárcánkat. A gyermekkori álmok, sok esetben akár a magunknak, vagy másoknak való megfelelni akarás könnyen elsodorhat minket, de mi semmiképpen se nyújtózkodjunk tovább annál, mint ameddig a takarónk ér! Nem csaphatjuk be magunkat. Hiába tudjuk, hogy az ár minősít, és bár a termék vagy a szolgáltatás ára nem véletlenül annyi amennyi, mégsem minden arany, ami fénylik. Lényeges az is, hogy Ti magatok minimális kompromisszumokkal vészeljétek át ezt az időszakot. Amikor eljön a várva várt Nagy Nap, egyikőtök se érezze kényelmetlenül magát. Olyan döntéseket hozzatok, mely mindkettőtök számára megnyugtató és vállalható.

De mégis, hogyan lássunk a sokszor fénylő maszk mögé? Jómagam csak ceremóniamesterként és zenekarvezetőként tudok értékelhető tanácsokat adni, de nem a mennyiség számít.

Most vegyük sorra a ceremóniamesteri szerepkörrel kapcsolatos kérdéseket.

Biztosan nem vőfélyt szeretnénk? Ha ez már biztos, akkor azért még mindig vegyük számításba, hogy a családot ez miképpen érinti majd. Ahány ház, annyi szokás. Van, ahol a szülők szabad kezet adnak a párnak, és van, ahol ezt kevésbé sikerül elérni. Sok esetben a család el sem tudja képzelni, hogy vőfély nélkül is emlékezetes tud lenni egy esküvő. Ennél még nagyobb „gond”, hogy az emberek többsége valójában nem is tudja, mi dolga van pontosan egy ceremóniamesternek. Ez egyébként is egy nehezen definiálható szerepkör. Mert míg a fotóstól pontosan tudjuk, mit várunk el, addig én már nem egyszer futottam össze olyan párokkal, akik azért nem is gondolkodtak ceremóniamesterben, mert még sosem láttak olyat, aki tetszett nekik és elárulták, hogy éppen ezért nem is tudják világosan, hogy mi férhet bele ebbe a feladatkörbe. Van olyan, hogy egy jó megjelenésű és jó fellépésű ceremóniamester koordinálja és moderálja az eseményt, ha konferál és informál, ha kell, akkor az elég, nem kell több. Van, aki vicces és interaktív személyben gondolkodik. Van, aki akar játékokat, van, aki nem. Van, akinek fontos a többnyelvűség, mert sok külföldi vendég lesz az esküvőjén és olyan is van, akinek bár több külföldi vendége lesz, ez az egyébként valóban plusz, mégsem számít. Van, aki elvár a ceremóniamestertől valamilyen különleges produkciót, mellyel meglepheti a vendégeit, és van, akinek elég az, ha a cm csupán jó házigazdaként van jelen az esküvőn.

Természetesen nem vagyunk egyformák. Mindenkinek megvan az esélye, hogy megtalálja a neki megfelelő ceremóniamestert, s bár a piacon sok kiváló kolléga van jelen, ám azt sosem szabad elfelejteni, hogy sokkal több igényes menyasszony és vőlegény van minden egyes évben, mint valóban profi képességű és szemléletű szolgáltató. (ez persze több profilra is értendő, de ez már egy másik történet) És ez az a pont, ahol nem érdemes elkövetni azt a hibát, hogy csak az árra koncentrálunk. A ceremóniamester nem székszoknya. Bocs azoktól, akik a székszoknya bizniszben utaznak! 🙂 Ezen a napon a ceremóniamester sokkal fontosabb szereplő, mint azt elsőre gondolnánk. Ő a jobb kezetek, aki egyben – jó esetben – szakembere is az eseménynek.

És itt jön a képbe az, hogy mit várunk el a választott ceremóniamestertől! Ahogy egy visszafogott személyiségű ceremóniamestertől ne várjuk el, hogy valóságos esküvői showman-ként pörögjön, úgy egy sokoldalúbb személyiséget sem érdemes korlátozni. Ha profi, akkor úgyis igazodik hozzátok és nem lakja be az esküvőt. Lényeg, hogy jól átgondoltan, mindenki olyan ceremóniamestert válasszon esküvőjére, amely tökéletesen passzol az elképzeléseihez.

Zenekar esetében sok fontos kérdés merülhet fel. Például az sem mindig egyértelmű, hogy zenekar vagy DJ? Erről most csak annyit, hogy muszáj elfogadnunk, hogy az általunk ismert és szeretett slágert, maga az előadó sem mindig ugyanúgy adja vissza, mint ahogy azt a lemezről ismerjük. A jó zenekarok sosem véletlenül kerülnek annyiba, amennyibe. De ez már egy másik történet.

Haagen Imre