Esküvői hagyományok, szokások, játékok

6064

„Valami régi, valami új, valami kölcsönvett és valami kék”
Az esküvői szokások közül az abszolút klasszikus Angliából származik, talán ez a legismertebb ma is a menyasszonyok körében. Az esküvő napján a menyasszonynak valami régit, valami újat, valami kölcsönvett dolgot, s valami kéket kell viselnie, hogy szerencsés legyen. Ha ezt a négyet nem felejti el, esküvője és házassága is boldog lesz! A régi lehet például egy családi ékszer, a nagymamától kapott medál, az új lehet a menyasszony cipője. A kölcsön kapott lehet a barátnő gyöngysora, esetleg egy zsebkendő, a kék pedig sokszor a harisnyakötőn egy kis masni.
A „régi” a menyasszony eddigi, hajadon életét szimbolizálja, az „új” pedig a most induló életszakaszt, szerepét mint feleség. A „kölcsön kapott” a barátságot és a szerelmet jelképezi, hiszen ezt a kettőt nem lehet örökre megváltani a papírral. Ugyanúgy vigyáznunk kell ezekre az érzésekre, mint a kölcsön kapott dolgokra – ápolnunk kell őket és törődnünk kell velük.
A „kék” természetesen a hűséget jelenti, ami sokak szerint egy házasságban a legfőbb érdem.

Menyasszonyi ruha
A ruha hagyományos fehér színe a tisztaságot, szűziességet, életet, fényt és ünnepélyességet szimbolizálja. A babona szerint szerencsétlenséget jelent, ha a vőlegény az esküvő előtt
meglátja a menyasszonyi ruhát.

Gyűrű
Ha a gyűrű felhúzásakor a gyűrű az első ujjpercnél megakad, akkor a feleség; akadálytalan
siklása esetén a férfi lesz az úr a háznál.

Virágszórás, rizs vagy gabona dobálás
A termékenység jelképe. Az oltárhoz vezető útra virágot szórnak, hogy a házasság rögös útját elegyengessék, és hogy bő gyermekáldás legyen. A rizs, vagy gabona dobálás szokása Ázsiából származik, s szintén – akárcsak a virágszórás – a termékenységet jelképezi.

A menyasszonyi csokor eldobása
A menyasszony az esküvői szertartás végén háttal áll az eladósorban lévő lányoknak, s hátra dobja a csokrát. Amelyik lány elkapja, az lesz a következő, aki férjhez fog menni. Ma már nem a menyasszonyi csokrot dobják el, hanem a külön erre a célra készülő dobó csokrot.

A harisnyakötő eldobása
Akárcsak a csokor eldobása, szintén a következő házasságkötést szimbolizálja, de ellentétben az előzőekkel, itt a fiúknak kell versengeniük a menyasszony intim ruhadarabjáért.

Sorfal
A templomból kifelé tartó házaspárnak a jelenlévők sorfala között kell végigvonulnia, akik megpróbálják akadályozni. A házasság folyamán felmerülő akadályok közös erővel való
legyőzését jelképezi.

Konzerves doboz
A nászutasok útnak indításakor a vendégek konzerves dobozokat kötnek az autó hátuljára, hogy amikor elindulnak, az nagy zajt csapjon. Többnyire még táblát is helyeznek az autóra: „Nászutasok!”. Ezzel a gonosz szellemeket, valamint a szegénységet akarják elűzni.

A menyasszony elrablása
Régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerült elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Ma már csak jó poénnak számít. Az elrabló elviszi a menyasszonyt egy rövid időre, például betérnek egy kisvendéglőbe. Addig a vőlegénynek vigyáznia kell a csokorra – ha már jövendőbelijére nem tudott -, mert ha az is elveszik, az elrablás során felmerülő költségeket is neki kell állnia, ha megőrzi, akkor a rabló fizet.

Torta
Minél nagyobb és díszesebb a torta annál több gyermeke lesz az ifjú párnak, annál „édesebb”
lesz a közös életük. A torta közös felvágása az összetartozást, az egységet szimbolizálja.
Akinek a keze felül van, az viseli a nadrágot.

Menyasszonytánc, vagy menyecsketánc
Éjfélkor az a szokás, hogy a menyasszony leveszi a fehér ruhát, s piros menyecske ruhába öltözik. Egy férfi a vendégek közül egy fazekat, vagy lábost és egy fakanalat vesz a kezébe, hangosan többször összeüti, s közben elkiáltja magát: „Eladó a menyasszony!” Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak az ifjú asszonnyal, de csak akkor, ha a fazékba pénzt dobnak. Amikor a férj megunja, hogy az asszony kézről-kézre jár, ellopja a fazekat, odaszalad az asszonyhoz, ölbe kapja, és kiszalad vele az ajtón.

A menyasszony átvitele a küszöbön
Az első közös lakásba költözéskor az újdonsült férj ölben viszi át a menyasszonyát a küszöbön.
Ezzel egyrészt becsapják a gonosz szellemeket, hogy egy személy lépett be a lakásba, másrészt pedig a vőlegény megmutatja, milyen erős.

Só és kenyér
Az új lakásba költözéskor mindenképpen kell otthon lennie sónak és kenyérnek, hogy a közös életük során soha ne kelljen éhezniük.

Forrás:LRConsulting