Bohács Róbert vőfély

6165

„A vőfély egy esküvőn olyan, mint egy karmester, nélküle is megszólalnak a hangszerek, de lehet, hogy nem a megfelelő időben, ezáltal hamisan.”

Bohács Róbert, vőfély vagyok.

Az Alföld szívében, Jász­˗Nagykun˗Szolnok megyében születtem, és ott is nőttem fel. Gyermekként, a nagyszüleim ismertették és szeretették meg velem a régi használati tárgyakat, a paraszti létforma hagyományait, valamint az alföldi vidék sajátosságairól, a helyi tradíciókról is sokat meséltek; megszerettették velem e folklorisztikus kultúrkört. A nagyszüleim által továbbörökített értékrend tiszteletét máig mellényem alatt, a szívem fölött hordozom.

Az esküvők iránti érdeklődésem a 2000-es évek elején kezdődött személyes indíttatásából, családi felkérésre. Szinte minden előzetes figyelmeztetés nélkül, azonnal, a nagyszülőknél és az idősebb szomszédoknál kezdődött a felkészülés, majd a könyvtárban kutatómunkával folytatódott. Szociografikus gyűjtést végezve a közeli ismerősök kérésemre elmondták, hogyan működött egy hagyományos esküvő annak idején. Továbbadták számomra a lakodalmas hagyományokat, a népi szokásokat. A családi házunk padlásáról kisvártatva egy vőfély versgyűjtemény is előkerült.

Napjaink lakodalmi szokásai között már persze nem kizárólag a régmúltat idézzük, hanem a 21. századi modernebb stílusú esküvőket is szívvel-lélekkel támogatom. Esküvőimen nemcsak „kötött” szövegekkel dolgozom: improvizáció és saját ihletésű versek is lapulnak a tarsolyomban, kiegészülve a több éves tánctudásommal. Természetesen – amennyiben szükséges, és a házasulandó pár szeretné -, kikérek, búcsúztatok, pohárköszöntőt mondok, akár a házigazda szerepét is vállalva. Fiatalos, lendületes hozzáállással, a mai kor elvárásait figyelembe véve, mégis a hagyományok vonalát őrizve vezetem esküvőimet.

A házasulandó párok a szakma szeretetén túlmenően tőlem igényességet, rugalmasságot és rendezvényszervezésben való jártasságot, megbízhatóságot kapnak. Az esküvőjükön velük együtt örülök, ha szükséges, bátorítok, kellő lendületet adok a neves eseménynek. Kimondottan megtisztelő érzés számomra, mikor két ember rám bízza élete egyik legfontosabb élményének lebonyolítását, majd azt követően boldogan, elégedetten, szeretettel emlékeznek a nagy alkalomra, a jelenlétemre.

Felelősséggel, körültekintéssel, fáradságot nem ismerve vigyázom a pár, a család és a násznép hangulatát – bármerre is vezessen utam az országban. Nagy gondot fordítok a pár eskütételével kapcsolatos elképzeléseinek megismerésére. Tudom, hogy a legfontosabb számukra az, hogy a lakodalom napja róluk és ne a vőfélyről szóljon, s jókedvben, emlékezetesen teljen el.

A legnagyobb öröm számomra mégis az, amikor a pár és a násznép elismeri a munkámat.

Mindemellett a vőfély szakmától igazi megtiszteltetés, hogy különböző szakmai csoportokban vehetek részt mint tanácsadó, és 2014-es évben munkámat a Hungarian Wedding Galan az év vőfélye díjjal is jutalmazták.