Tippek, tanácsok hogyan válasszunk zenekart az esküvőnkre

4380

Milyen zenei stílus legyen az esküvőmön?

Minden esküvői zenekarnak van saját stílusa még akkor is, ha ezek repertoárban, és megjelenésben átfedik egymást.

A dalok választása, a kommunikáció, a megjelenés, és az előadásmód mind együtt alkotnak egy képet.

Szerencsére az internet világában ma már bőven lehet válogatni a zenekarok közül, de a legtutibb, ha már hallottad és láttad élőben a zenekart és tetszett is.
Mivel egy esküvőn 20 évestől 80 évesig vannak vendégek, akik táncolni szeretnének /vagy ha nem szeretnének, hát rá kell venni őket/ a zenekarnak figyelembe kell vennie, hogy nagyon sokrétű zenét kell játszania, nagyon széles repertoárral kell rendelkeznie. A jó ritmusú ismert slágerek mindig megmozgatják a lábakat, lehetnek lassú vagy ritmusos dalok.

Hány tagú legyen a zenekar?

Ahhoz hogy sokféle stílusban jól megszólaljon a zenekar élőben, sokféle hangszerre és sok zenészre van szükség, ezért 6-7-8 fős zenekarok is vannak.

Ha egy nagy színházteremben tartod az esküvődet, akkor ideális is lehet egy ilyen felállás, hiszen a nagy zenekar nem csak nagy helyet igényel, de hangerőben is jelentős.
A rendezvény létszámát is vedd figyelembe a zenekar választáskor, hiszen egy 50 fős esküvőn egy 8 fős zenekar nem ideális párosítás, lehetőleg 100 fő felett válassz ilyen zenekart.

Természetesen sok felállásban játszanak a zenészek 5-4-3-2, de van egytagú zenekar is.
A nagyzenekari hangzást samplerek segítségével ma már kiváló minőségben el lehet érni, így a hangzás teltsége és hitelessége megmarad.

Nagyon jó hangulatot minden felállás tud csinálni, de véleményem szerint a zenekar hatást 3 főtől lehet elérni.

Helyszín és a zenekar!

3 tagú zenekarként voltunk már olyan helyzetben, hogy 3 négyzetméterre kellet bezsúfolódnunk és az étterem tulajdonosa vidáman újságolta, hogy volt itt már 7 tagú zenekar is, ekkora helyen.

Nem érdemes összezsúfolni a zenekart, hiszen az ő színpadképük ugyanúgy az esküvő képéhez, megjelenéséhez tartozik, mint a dekoráció.

A nyári melegben a tánctér sokkal melegebb lesz, és könnyen leizzad a násznép, érdemes olyan helyszínt választani, ahol a légkondi tudja csökkenteni a sok mozgással járó nedvességkibocsájtást.

Mint ahogy írtam már, érdemes a helyszín méretét is figyelembe venni a zenekar választásnál.

A zenekar lehetőleg egy teremben legyen a násznéppel, nem szerencsés különterembe helyezni a táncteret és a zenekart, sokkal nehezebb a kommunikáció a násznéppel.
Szokták mondani, hogy „akinek van kedve, az majd átmegy táncolni,” de ha alig hallja a zenét és nem látja a zenekart, nem igazán jön meg a kedve a tánchoz.

Mi legyen a repertoárba?

Véleményem szerint a jó esküvői zenészeknek ma már a legfelkészültebbnek kell lennie különböző stílusokban, hiszen nem csak lakodalmas zenét hanem Michael Jackson-t Avicii-t és Abba-t is jól kell játszani és énekelni, és természetesen a magyar slágereket is. /Nehéz feladat és kevesen tudják/

Nem érdemes listát összeállítani a zenekarnak mert megkötheti a kezüket, inkább különböző stílusokra kell felhívni a figyelmüket legyen /Latin, disco, cigányzene/. Ha a bemutatkozó anyaguk tetszik, és van egy pár éves rutinjuk, rájuk lehet bízni, hogy milyen dalokkal fogják meg a közönséget. Persze előzetesen jó, ha egyeztetitek, hogy pl. tudnak-e mulatós zenét, ha a násznép igényli, de a tapasztalatok alapján ne várd el, hogy egy csak mulatós zenét játszó zenekar majd jól eljátssza a Michael Bublé dalokat is, és egy profi party zenekar biztos nem fog egész éjjel mulatóst játszani.

Legyen e rétegzene?

Legyen, de ne sok!
A rétegzenét játszó zenekarok, bár kiválóan játszanak /Jazz, rock, blues, rap, house/ néha unalmassá válhatnak a násznép számára, hiszen itt 6-7 órán keresztül kell a zenét szolgáltatni, nem lehet ennyi időn keresztül AC-DC-re vagy P-mobil-ra csápolni vagy akár kellemes jazz melódiákban gyönyörködni.

A rap és a különböző groove stílusok is még rétegzenének számítanak, csak akkor válaszd, ha tudod, hogy mindenki szereti és szívesen táncol rá, bár ez szerintem inkább a DJ-k kategóriába tartozik.

A mai slágereket /2014-2016-os/ is csak óvatosan lehet adagolni, mert ha nem ismert a dal, nem tudja egyszerre megmozgatni a násznépet.

2004-ben egy ifjú pár kérésére megtanultunk Quimby dalokat, de ezt akkor még csak a fiatalok ismerték /vagyis rétegzene volt/, 5 év múlt el, mire a Most múlik-ra mindenki felállt táncolni, ennyi idő kellett, hogy sláger legyen.

Általában az ifjú párok jó bulit szeretnének, ezért nem csak az általuk legkedveltebb dalokra akarnak táncolni, hanem azt szeretnék hallani a szülőtől is és a nagymamától is, hogy nagyon jó zene volt.

A zenekar megjelenése

A zenekarnak kell, hogy legyen színpadképe, ezért is szükséges a megfelelő méretű hely.
Ha egymás lábán állnak a zenészek az nem csak kényelmetlen, de nem mutat jól a násznép felé sem.

Ne öltöztesd a zenekart frakkba, ha igazi pörgős bulit akarsz, mert a nyári melegben fél óránként szünetet tartanának.

A tisztelet a zenekar részéről is abban nyilvánul meg, ha öltönyben vagy legalábbis alkalmi ruhában lép színpadra /nem rövid nadrágban és pólóban/.
Mivel a lakodalmak nagy része nyáron van, a nagy melegben nehéz egy éjszakán át öltönyben maradni, ezért az éjszaka folyamán, lehetnek igényes, akár rövid ujjú ingben nyakkendőben is.

Étel ital a zenekarnak!

A zenekar dolgozik az esküvőkön, de nem gépek, a figyelmesség a zenekar felé meghálálja magát.

A profi zenekar csak mértékkel fogyaszt alkoholt, nem érdemes őket folyamatosan pálinkával kínálni, mert ha el is fogadják, az gondot okozhat, viszont nem érdemes eltiltani sem minden alkoholtól, hiszen egy hosszú éjszaka alatt nem várható el, hogy csak szódát és kávét igyanak.

Akik évek óta az éjszakában dolgoznak, azoknak tudniuk kell a mértéket, ha csak azért zenélnek, hogy jókat egyenek és igyanak, annak a zenének a minősége is gyenge és általában olcsó.

Az étkezéssel is hasonló a helyzet, 9 fogásos vacsorára nem biztos, hogy érdemes befizetni a zenekart, akkor inkább kapjanak személyzeti kaját, de mivel egész éjszaka dolgoznak, gondoskodni kell az étkezésükről is.