Profi szolgáltatók – vagy rokoni/baráti szívesség?

3255

Az esküvő tervezésekor a költség a legtöbb pár esetében, mondjuk úgy, nem elhanyagolható tényező. Az esemény azonban egy jegyespár életében egyedülálló és megismételhetetlen. Az élmény örökre megmarad – legyen az jó, vagy kevésbé az. A szolgáltatók munkája meghatározó ebben. Nem ritka, hogy egy-egy közeli ismerősre vagy rokonra bízzák egy-egy szolgáltató munkáját. Tisztelet a kivételnek, de nem mindig jön össze… hadd meséljem el néhány személyes tapasztalatomat erről:

  • Legalább nyolc éve történt, hogy egy nagyon kedves pár a nagybácsi zenekarát bízta meg a lakodalmi zeneszolgáltatással. Egy nagyszerű country zenekarról beszélünk, akik egy adott ponton elkezdték a saját szerzeményeiket előadni. Nem volt rossz, de nem esküvőre való dalok voltak, mivel nem lehetett rájuk táncolni és a kutyát sem érdekelte. Nagyjából vége is lett a bulinak.
  • Tavaly történt, hogy egy pár a szertartásokra profi fotóst hívott, de a lakodalom alatt már egy közeli rokon fotózott. A különbség döbbenetes volt. A tükörreflexes fényképezőgépek belépőszintjét képviselő géppel akár még jó képeket is lehetett volna csinálni – ha az illető tudja használni. A megismételhetetlen pillanatokról olyan fotók készültek, amiket nem érdemes mutogatni senkinek.
  • És az utolsó példa. Pár éve találkoztam egy párral, elkészítettem a fogatókönyvet az Ő nagy napjukról és tenyérbe csaptunk. Két héttel az esküvő előtt felhívtak, hogy az egyik unokatestvér elvállalta, hogy az elkészített forgatókönyv alapján ő majd helyettesít engem. Határozottak voltak, ezért nem volt mit tenni. Mint később kiderült, az én egyik rokonom ott volt ezen a lagzin, mint vendég. Elmondása szerint irányítás nélküli, hatalmas káosz volt az egész nap. A srác, aki megpróbálta betölteni a ceremóniamester szerepét, elég hamar kidőlt, de legalább már nem volt szomjas. Később ez a rokonom férjhez ment és én voltam a ceremóniamester a lagzijukon. A fenti pár is ott volt és menyasszonytánc után gratuláltak és elárulták, hogy a saját lagzijukon, már a szertartások után megbánták, hogy lemondták a szolgáltatásomat.

Talán sikerült rámutatnom arra, hogy sokszor csak pár tízezer forint megtakarítása miatt nem alakul úgy a nagy nap, ahogy alakulhatott volna. Persze tudom, hogy pár tízezer forint sok pénz, de egy esküvő teljes költségét nézve elenyésző.

Végezetül egy fontos tanács: csak olyan szolgáltatót bízzatok meg, aki szerződést köt és számlát is tud adni mindenről!