A Ceremóniamester választás veszélyei

5813

Bár az urbánus esküvők már vidéken sem sokban különböznek a fővárosi bulikból, mégis könnyen belenyúlhatunk egy álruhás vőfélybe, egy rutintalan ceremóniamesterbe, vagy egy Dj/Ceremóniamester combóba.

MIÉRT MOST? – PIACI HELYZET – A “BUMM”

Az eddig piacon lévő ceremóniamesterek (akik 6 évnél régebben dolgoznak a szakágban) a saját területükön kiválóan ellátták azt a feladatot, amit a maguk által megteremtett kategóriában és stílusban létrehoztak.

Pár év edukációs folyamat után elérkezett az országban a párok részéről egy olyan “bumm” ami elfogadottá , és hatalmas vállalható igényé tette a “nemvőfély” kategóriát, amelyet jelen pillanatban a Ceremóniamester fogalomban keresnek a párok.

A vőfélyek szakmai tapasztalatával semmi probléma sincs, hiszen nagy százalékuk tapasztalatban, logisztikában, emberismeretben elméletben “kenterbe veri” a piacon dolgozó ceremóniamesterek 95%-át, hiszen ők a szűk mozgásterükön kívül, az ország többi területén nem tudják hozni a ceremóniamesteri stílust.

„2017-re megjelentek az egyforma csokinyakis ceremóniamesterek akik még maguk sem tudják miben különböznek egymástól vagy éppen saját maguktól”

Viszonylag gyorsan elérkezett a változás és a felvilágosulás szele, és még mindig nagyon kevesen vannak azok a kollégák, akik önálló brandként is hitelesek, azok pedig még kevesebben, akik az országban bárhol képviselni tudják a ceremóniamesteri stílus úgy, hogy az vidéken is hiteles és elfogadott legyen.

Barna László Ceremóniamester
Nagy násznép selfie.
fotó: Nagy Károly

Mit mondanak a párok?

 • Ahol vőfély volt, versekkel, tojásgörgetéssel, ott a stílus nem jött be.
 • Ahol meg ceremóniamesterrel találkoztak, azért nem tetszett mert “nem csinált semmit” észrevehetetlen volt stílus tekintetében, merev és nem szerették a vendégek.

Feltehetik a kérdést: ilyenkor mit tegyenek, és kit válasszanak?

 

Barna László Ceremóniamester

 


EDDIG KIKET TALÁLTAK A PÁROK, HA CEREMÓNIAMESTEREKET KERESTEK?

A ceremóniamesteri stílust nehéz fogalmilag és külsőségekben behatárolni, de talán mondhatjuk azok keresnek minket akik “nem vőfélyt” keresnek. Talán külsőségekben keresik sokan a materializációt.

A hazai esküvőszakmára jellemző, hogy néhány újonc szolgáltató összefog és próbálnak pénzt keresni, kiszolgálva a prémium réteget.

Így keletkeznek a többnyire a kétnyelvű esküvőkre ceremóniamesterként eladott tolmácsok, műsorvezetők, akiknek aztán sok közük nincs az esküvőkhöz, a szakmához, annak dinamikájához, és a zárt területi és szolgáltatói kör tapasztalatán kívül már alig vagy egyáltalán nem tudnak labdába rúgni.

A hazai esküvői szolgáltatók pedig igénylik a megbízható és odafigyelő ceremóniamestereket

Milyen variációkat találunk?

 • vőfély
 • öltönyös vőfély
 • ceremóniamester
 • ceremóniamester vidéki rutin (még nem elég letisztult)
 • ceremóniamester csak urbánus rutin (túl letisztult, merev, nincs széleskörű emberismeret)
 • ceremóniamesternek látszó ember
 • ceremóniamesternek látszó ember – nem ismeri az esküvőket
 • műsorvezető/rádiós/színész – nem ismeri az esküvőket
 • Dj/Ceremóniamester
 • ceremóniamester/dj/fotós!benzinkutas/főpincér/videós/portás

MILYEN KOMMUNIKÁCIÓVAL TALÁLKOZHATTUNK EDDIG?

vőfély és ceremóniamesterSokáig szándékosan és tudatosan próbálták főleg a vőfélyektől való megkülönböztetés miatt hangsúlyozni a különbségeket, hogy vidéken lehetőleg nem szolgáltatnak.

2017-re megjelentek az egyforma csokinyakis ceremóniamesterek akik még maguk sem tudják miben különböznek egymástól vagy éppen saját maguktól

 

 

 

CSAK ÖLTÖNYÖS FÉRFIAKKAL TALÁLKOZHATTUNK. NA ÉS?

csokinyakiAz utóbbi 3-4 évre jellemző, hogy megjelentek a klónok, vagy a mély szakmai indíttatás és piacismeret nélküli “kell egy intelligens nyelvet beszélő ember” ceremóniamesterek, vagy a jól eladható és értékesíthető klónok akik úgy néznek ki mint a mesterük. Mondhatjuk, hogy fontos a design az árkategóriában.
Ők a dekorcerók, karakter CM-ek, akiket adott profilú menyasszonyok választanak.

Sajnos a ranglétra megmászása és a széles hazai esküvőszakma visszajelzései nélkül, a már eddigi szakmai árpozicionálást felborították.
5-6 év a top ceremóniamestrek közül többen kiégtek, hitevesztetté váltak,
úgymond levezetnek, hiszen már az új fiatal klónjaik elviszik előlük a piacot, megcsinálják amit kell, de új meghújuló energiát már nem fektetnek a munkájukba és a brandjükbe.

A ma már rutinosabbnak tartott Cm-ek közül többen tapasztalat nélkül kezdtek dolgozni, az elvárt bevétel pedig rendszerint kétnyelvű, jellemzően magas budget-tel rendelkező esküvőkhöz lett igazítva, így a külföldi-magyar esküvőkre szakosodott szervezők által biztosított munkák által profi,
 magas áron dolgozni.

A szakma ás a párok felé mutatott aránytalan és tiszteletlen árképzés miértje, nem tiszta a nagyközönség számára, sokaknak emberi és szakmai fokmérője lett az ár. Az ár mellé természetesen néhány pozitív jellemző is társul, de messze elmarad a hazai átlag vagy az alsó- felső kategóriás esküvők árképzésétől.

Az elmúlt 3 év szakmai visszajelzései sajnos nem igazolták vissza a szolgáltatók részéről a jó ár/érték arányt.

Szakadék:

Ezen előzmények miatt hatalmas szakadék tátong a vőfélyek és a 150-es kezdőceremóniamesterek és a 200 -200+-os alig 4-5 éve kezdő ceremóniamesterek között

Ceremóniamester Árak

Sávok, amelyek nem feltétlenül takarják az országos szinten használható tudást, de a piaci helyzet ezt lehetővé teszi:

 •   90.000-120.000
 • 120.000-150.000
 • 150.000-180.000
 • 180.000-250.000

Árakkal kapcsolatban aktuálisan 2017-ben

2017-re már sok vőfély írja ki, hogy ceremóniamester.
Ahogyan Agárdi Gábor fotós kolléga fogalmazta meg jól egyik cikkében, a magukat CM-nek (ledurvább: top ceremóniamesternek) is mondó vőfélyek úgy próbálnak meg a zavarosban halászni, hogy a vőfély áraknál drágábban, a CM áraknál olcsóbban vállalnak esküvőt.

Vőfély ÉS/VAGY Ceremóniamester

Képtelenek csak vőfélyként vagy kizárólag ceremóniamesterként egy szezonban 20-25 alkalommal eladni magukat, mer ha valamelyikben igazán jók lennék akkor tele lenne a naptárjuk (akár 40 esküvővel)

A vadhajtások:

Nem kell azon sem csodálkozni, hogy megjelentek a Dj/Ceremóniamesterek.

A bulis esküvőkre hívott Dj-k végigkövették a hotel kertjében kezdődő és lezajló szertartáson megjelenő “0”km-es Ceremóniamester téblábolását, aki még az este is a kollégák segítségére szorult, majd hajnalban dupla annyiért írta meg a számlát mint a Dj. Ezek után miért ne gondolhatta volna az a DJ, hogy ezt ő is meg tudja csinálni?? Bár tény, hogy más a feladatkör, nincs templom, fiús-lányos ház, ahol a Dj nyilván nincs ott– és pont ezért nem létezik teljes feladatkörében DJ/ceremóniamester sem.

Összefoglalva,
a profinak tűnő ceremóniamesterek nagy százaléka, emberileg és szakmailag felkészületlen a nagy BUMM által gerjesztett igények kivitelezésére, sem a párok, sem a vendégek, sem a szolgáltató kollégák irányában.

Ki válasszunk akkor, ha ennyire gáz a helyzet??

Nem gyereket, nem felnőttet, nem nőt, nem férfit, nem vőfélyt, nem ceremóniamestert, nem népviseletet, nem öltönyt, ne szmokingot, nem egy árkategóriát keresel, hanem

AZ EMBERT TALÁLD MEG
akiben megbíztok és stílusában gondolkodásában olyan mint TI!

Barna László
Ceremóniamester, esküvőmanager, esküvőmarketing specialista
az egyedi esküvők és a tudatos jó fej párok ceremóniamestere