Az esküvőszervezésről tabuk nélkül

6585

7. éve már, hogy esküvőszervezéssel foglalkozom, de még mindig gyakran tapasztalom, hogy az átlagembernek fogalma sincs, pontosan mit is takar ez a szolgáltatás, van-e rá szükség, ha igen miért, és megéri-e esküvőszervezőt fogadni? Írásomban megpróbálok legjobb szakmai tudásom szerint válaszolni ezekre a kérdésekre.

A környezetemben a leendő menyasszonyok nem értik, mivel is foglalkozom. Akik pedig már feleségek, gyakran mondják, hogy „de jó lett volna, ha lettél volna, amikor mi házasodtunk!” Tehát aki előtte áll, az nem érti, aki pedig már túl van rajta, az nagyon is tudja, mit nyújthat egy esküvőszervező.

Az első és legfontosabb munkánk során: a bizalom. Az a fajta, ami már a legelső személyes találkozó, vagy skype beszélgetés alkalmával elkezd bimbózni, és a teljes szervezési folyamat alatt virágzik. Ez a mozgatórugója a két fél közötti kommunikációnak. Ahhoz, hogy ez működjön, a szervezőnek rendelkeznie kell a megfelelő habitussal, empátiával, kedvességgel, türelemmel és profizmussal. Természetesen előfordul, hogy valamiért a pár és a szervező kezdettől fogva nem szimpatizálnak egymással. Ezeket a párokat és megbízásokat meg kell tanulni elengedni. Nem egy rövid távú együttműködésről van szó ugyanis, hanem gyakran egy, másfél évet is felölel az időszak, amely alatt közösen kell gondolkodni. A legmagasabb fokú bizalom megléte nélkül ez a munka nem lesz örömteljes.

Az angolszász világban egy teljesen hétköznapi szolgáltatásnak számít az esküvőszervező, mi több, az is elfogadott, hogy fix díja az esküvő költségvetésének bizonyos (általában 10) százaléka. Sajnos itthon ettől még igen távol állunk, de hiszem, hogy jó irányba haladunk, ehhez azonban kellenek a közös szakmai fórumok, beszélgetések, együtt gondolkodások. Szubjektív meglátásom szerint itthon kb. az esküvők 10%-a az, amely kapcsán esküvőszervező segítségét veszik igénybe. Lássuk, hogy ez a 10% vajon miért dönt így? Én az alábbi pontokban fogalmaznám ezt meg: 1. a párnak nincs ideje, energiája a szervezésre 2. külföldön élnek (ez a legmarkánsabb ok, mert az én ügyfeleim 80%-át a külföldön élő párok teszik ki) 3. kényelmi szempont – jobban szeretnék, ha nekik csak élvezniük kellene a nagy napot és nem stresszelni a szervezésen. Úgy vélem, mindhárom indok teljesen érthető. 4.-nek még ide sorolnám azokat a párokat, akik lelkesen elkezdték ugyan szervezni maguk az esküvőt, de elakadtak, megtorpantak, vagy épp belefásultak a dologba, és valamikor a szervezési folyamat közepén (vagy már a vége felé) döntenek úgy, hogy esküvőszervező segítségét kérik, akár csak tanácsadás formájában.

Mit is csinál tulajdonképpen egy szervező? Saját munkám tükrében erre az alábbiak szerint válaszolnék: az előre egyeztetett igények alapján szolgáltatókat ajánl, tőlük árajánlatokat kér be. Ha megtörtént a kiválasztás, szerződteti őket, gondosan átolvasva a szerződéseiket, intézi a foglalózást. Helyszíneket néz meg a párral, közben rengeteg tanácsot, ötletet, tippet ad a megfelelő helyszín választás tekintetében. Költségvetési tervet, esküvőszervező menetrendet és forgatókönyvet készít. Folyamatosan tartja a kapcsolatot a szolgáltatókkal, egyeztet, telefonál, levelezik (egyszer egy menyasszonyom kiválogatta, 700 e-mailt váltottunk összesen a szervezési folyamat alatt), közvetít, továbbítja a kérdéseket, válaszokat. Mivel én angolul is dolgozom, kicsit néha tolmács is vagyok, mert Magyarországon sajnos még mindig nem divat a vendéglátásban sem az angoltudás. Találkozik többször a párral és szolgáltatóikkal, egyeztet a helyszínnel. Folyamatosan tájékoztatja a párt a soron következő teendőkről. A Nagy Nap előtt pár héttel közösen elkészítik az esküvő teljes napjának forgatókönyvét, amelyet eljuttat a szolgáltatókhoz. Elvégzi az utolsó egyeztetéseket, simításokat, bár azt szoktam mondani, hogy ha a szervezés rendben zajlott és időben el lett intézve minden, akkor az esküvő előtti hetekben már nincs nagy kapkodás, csak néhány egyeztetés marad hátra. Az esküvő napján reggeltől éjfélig jelen van és tesz róla, hogy minden gördülékenyen menjen, ha gond van, azt a pár ne vegye észre. Gondoskodik róla, hogy minden szolgáltató a helyén legyen, de közben ők se szenvedjenek hiányt semmiben, kapjanak vacsorát stb. Dióhéjban. Ez alapján mindenki el tudja dönteni, hogy ezeket ő maga szeretné csinálni, vagy szívesebben bízná egy olyan szakemberre, aki már több tucatszor elvégezte ezeket a feladatokat.

Az esküvőszervező szerepe tehát igen összetett. Munkája, személyisége, odaadása, törődése rendkívül sokat tud hozzátenni az esemény tökéletességéhez. Sose feledjük: az esküvő egyszeri, megismételhetetlen. Az elrontott jeleneteket nem lehet újra venni. Fontos, hogy miként éljük meg. Az esküvőszervező abban segít, hogy ez a nap ne a stresszről, aggódásról, hanem az önfeledt szórakozásról és a boldogságról szóljon.